Кога камерите на тол системата ще започнат да засичат скоростта на шофьорите?

Снимка: БГНЕС

Камерите на тол системата ще могат да следят не само за изрядно плащане на пътните такси, но и за спазване на ограниченията на скоростта. Това стана ясно от интервюто на Румен Мутафчиев, директор на Националното тол управление, в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Мутафчиев обясни, че системата се подготвя за измерване на средната скорост на превозните средства в определени участъци от пътната мрежа. За да заработи тази функционалност обаче, са необходими три ключови стъпки:

  1. Техническо надграждане: Системата трябва да бъде оборудвана със специален софтуер, който да позволява изчисляването на средната скорост. Този процес вече е в ход.
  2. Законодателни промени: Необходимо е да се въведат ясни законови разпоредби, които да регламентират използването на тол системата за контрол на скоростта. Мутафчиев посочи, че Министерството на вътрешните работи (МВР) работи по тези промени.
  3. Сертифициране: Българският институт по метрология трябва да сертифицира системата, за да гарантира точността и надеждността на измерванията.

 

 

Директорът на Националното тол управление изрази надежда, че системата ще бъде готова за използване в най-скоро време. Той подчерта, че един от ключовите моменти в законодателните промени е дефинирането на понятието „средна скорост“ в контекста на пътния контрол.

Въвеждането на тази нова функционалност на тол системата се очаква да допринесе за повишаване на безопасността на движението по пътищата.