Кога и къде обмислят да подновят футболните мачове

Любителите на футбола с нетърпение очакват мачовете

Снимка: bookmaker-ratings.bg

Световната пандемия от Коронавирус продължава да е „приклещила“ целия световен спорт до стената. Около и след средата на месец март почти 95% от спортните събития в цял свят бяха преустановени. В това число футбол, баскетбол, тенис, волейбол и всички спортове, за които се сещате. Нищожен процент състезания останаха да се провеждат и то в определени страни, сред които Беларус, Никарагуа, Таджикистан…

Постепенно обаче се обсъждат планове за съживяването на различни спортни състезания, в това число и футболните мачове, които безспорно най-много вълнуват феновете по света.

Месец и половина шампионатите са в позиция на изчакване, но постепенно се заговори за рестартирането им. Естествено, за любителите на залозите, това ще означава завръщане към любими моменти в ежедневието, които бяха отнети в последните седмици. Футболните мачове на живо са нещо, което няма как да бъде заместено от каквито и да е електронни или виртуални спортни събития.

Сезонът във Висшата лига на Англия може да бъде подновен в периода 8-13 юни. Идеята е това да се направи на „специално подбрани стадиони“, тоест не на всички, за да се избегнат многото пътувания и т.н. В Англия остават 9 кръга, а със сигурност двубоите ще бъдат без зрители по трибуните. Освен затегнати мерки срещу разпространение на Коронавируса, се обмислят въвеждане на строги правила относно провеждането на срещите – максимален брой хора, които да присъстват на мачовете (футболисти, треньори, ръководители, длъжностни лица, телевизионни екипи и т.н) – не повече от 400 души. Някои клубове започнаха тренировки на отделни малки групи, но се очаква завръщане към заниманията около 7 май и след тази дата.

Германия изглеждаше най-близо до подновяването на първенството. Усилено се обсъжда датата 9 май за провеждане на двубои, но в последните часове се повишиха случаите със заболели и надеждите на феновете за футбол с марка Бундеслига намаляват. Изчаква се решение на управляващите този четвъртък (30 април) за футболните срещи. Когато и да се подновят мачовете в Германия, те ще бъдат без зрители, а футболистите може да носят маски на терена.

В Италия обявиха краен срок за подновяване на сезона – 14 юни. Ако до тази дата, Серия „А“ не бъде рестартирана, сезонът е твърде възможно да бъде анулиран. Просто няма да има време да се доиграе.

Испания също обяви евентуална дата за подновяване на мачовете – около 5 юни. Може да има забавяне – до 12 юни, но в този срок се очаква да бъдат рестартирани футболните срещи. Напоследък имаше обсъждане за мачове през 2-3 дни при подновяването, но се чуха сериозни критики и дори закани за бойкот от страна на Барселона и по-скоро от лекарския екип. Медиците са твърдо против двубои на всеки 2-3 дни, които могат да доведат до „физическо убийство“ на футболистите.

Шампионска лига и Лига Европа може да бъдат доиграни през август – появиха се дати за мачовете. Според първоначалните обсъждания осминафиналите в Лига Европа може да стартират на 2/3 август, а реваншите да са на 6 август. Останалите четвъртфинали в Шампионската лига да се доиграят на 7/8 август, след това за кратко време да се доиграят полуфиналите, а финалът в Истанбул да е на 29 август.

Българската Ефбет лига все още като че ли няма ясен план за рестартиране. Очаква се мнението и решението на оперативния щаб. Ако извънредното положение бъде отменено на 13 май, може да се започнат тренировки и около 3-4 юни да бъде подновено първенството.

Някои от първенствата и датите, за които се обсъжда за подновяване на сезоните:

Англия – обсъжда се рестарт на 8-13 юни на „няколко одобрени стадиони“ с по максимум 400 души.

Германия – обсъжда се подновяване на 9 май. В четвъртък (30 април) ще стане ясно след разрешение от правителството.

Италия – обявиха краен срок за подновяване – 14 юни. Ако не се случи, сезонът ще бъде анулиран.

Испания – обсъжда се рестарт за 5 юни.

Шампионска лига – рестарт около 7/8 август, финалът на 29 август.

Лига Европа – рестарт на 2/3 август. Реваншите на 6 август. Финалът на 27 август.

Холандия – сезонът бе прекратен, а новият няма да започне преди 1 септември

Чехия – подновяване на 25 май. Тренировките бяха подновени.

Швеция – обявиха официално рестарт на 14 юни със зрители.

Русия – рестарт на 21/28 юни.

Полша – подновяват на 29 май.

Турция – рестарт на 12-14 юни.

България – началото на юни

Формула 1 – евентуално да започне на 5 юли в Австрия

Баскетболната Евролига – ще вземе решение за подновяване/завършване на сезона на 24 май.