КНСБ: Мултинационалните компании трябва да плащат достойно навсякъде

Заплатите трябва да са достойни и се спазва трудовото законодателство

Снимка: КНСБ

Мултинационалните компании трябва да плащат достойни заплати и да спазват трудовите права на всички техни работници, независимо къде се намират, включително и в България. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на форум „Азия-Европа“, посветен на труда и провеждащ се в Брюксел. Дискусията е с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“ и Международната конфедерацията на профсъюзите.

По думите му социалните партньори във всички държави трябва да положат усилия, които да задължат мултинационалите да спазват правилата на ООН за човешки и трудови права на техните работници във всички точки на света. Либерализацията на търговията и инвестициите създаде растеж, който е узурпиран от 1% от най-богатите хора на света. Затова се увеличават неравенството, феминизацията на опасния труд, приватизацията на обществени услуги, допълни президентът на българския синдикат.

В продължение на десетилетия заплатите стагнират спрямо производителността и икономическия растеж. Работниците имат чувството, че трудът вече не е ценност.
За да се обърне тази тенденция трябват решителни мерки както от страна на правителствата, така и от социалните партньори. Те трябва да основани на правото на сдружаване на работниците, минимални заплати, съответстващи на жизнените нужди на всеки, мерки за социална защита, гарантиращи универсален достъп до базови публични услуги, както и мерки, насочени срещу сивата икономика.

Срещата „Азия-Европа“ по традиция е част от срещата на правителствените ръководители и държавни глави от Азиатския и европейски регион. В нея се включват синдикалисти от над 20 държави, а целта е да се дискутират с правителствата глобалните проблеми на труда и заетостта.