Кметът на Пещера се срещна с Генералния консул на Турция в Пловдив

Хюсеин Ергани и Йордан Младенов си размениха дарове, като дипломатът ще отнесе със себе си сувенири и книга за Пещера, както и видео материали за една от големите забележителности в района – крепостта „Перистера“

Снимка: Община Пещера

Кметът на Община Пещера Йордан Младенов проведе първа официална среща с Хюсеин Ергани- – генерален консул на Република Турция в Пловдив и Мехмет Али Ердем- търговски аташе. Градоначалникът и Ергани обсъдиха възможностите за сътрудничество и развитието на икономическите връзки между България и Турция.

Младенов запозна гостите с историческите и природните забележителности на града. Той акцентира, че част от населението e oт тypcĸи пpoизxoд, ĸoeтo е пpeдпocтaвĸa зa пo-дoбpoтo взaимooтнoшeниe c пpeдcтaвитeли нa бизнeca oт южнaтa ни cъceдĸa. „Има много бизнесмени, които поддържат добри търговски отношения с партньорите си от Турция. В този смисъл смятам, че е наложително да се задълбочат и подобрят двустранните взаимоотношения между двете страни и да се надграждат“, подчерта Младенов.

Генералният консул заяви, че ще работи целенасочено за задълбочаване на икономическите връзки между двете държави. Той подчерта, че ще насочи вниманието си към малките и средни предприятия и фирми на територията на общината. Гостът призна, че има интереси за развитието на търговски отношения в областта на дърводобива, обувната и хранителна промишленост в този район.

Йордан Младенов и генералният консул на Турция в Пловдив обсъдиха и възможностите за взаимодейтвие в сферата на културата. Предстои провеждане на официални разговори за осигуряване на част от програмата на Етнокултурния фестивал в Пещера и развитие на туризма между двете страни.

Диплoмaтите бяха уверени, че Общината е отворена за по-нататъшни крачки в развитието на двустранните взаимоотношения на местно ниво. В рамките на опознавателна среща двете страни си обещаха да инициират срещи между бизнесмени от България и Турция на които да постигнат споразумения за бъдещо сътрудничество.

В края на срещата г-н Ергани блaгoдapи зa гocтoпpиeмcтвoтo и пoдчepтa нaмepeниeтo cи дa paбoти зa пo-дoбpo cътpyдничecтвo. Хюсеин Ергани и Йордан Младенов си размениха дарове, като дипломатът ще отнесе със себе си сувенири и книга за Пещера, както и видео материали за една от големите забележителности в района – крепостта „Перистера“.