Като партиен лидер, Борисов може да отказва да говори с дадена медия, като премиер – не

Освен да се сезира ЦИК за предполагаема агитация, друга възможност от пряко засегната страна, е да поиска право на отговор от телевизията. Ако е имало неточности в репортажите, могат да бъдат посочени.

Снимка: Архив

Асоциацията на европейските журналисти – България е учудена от отказа на премиера Бойко Борисов да отговаря на въпрос на журналист от Би Ти Ви, с мотива, че е обиден на телевизията. Освен партиен лидер, Борисов е и министър-председател и в това си качество няма право да отказва да говори с дадена медия. Подобен жест от ръководителя на изпълнителната власт би могъл да се приеме като явен призив за автоцензура.

Реакцията на премиера бе предизвикана от репортажи на телевизията от областни градове в страната, управлявани от кметове от ГЕРБ. Материалите са излъчени в изборния ден като част от програмата на телевизията, посветена на местните избори, но според партията представляват непозволена агитация.

Единственият орган, който има правомощия да определи дали това е така, е Централната избирателна комисия, чиито решения подлежат на съдебен контрол.

В никакъв случай това не е правомощие на изпълнителната власт и коментарът на Борисов представлява недопустима намеса в свободата на изразяване.

Освен да се сезира ЦИК за предполагаема агитация, друга възможност от пряко засегната страна, е да поиска право на отговор от телевизията. Ако е имало неточности в репортажите, могат да бъдат посочени.

Само по себе си обаче, споменаването на основните проблеми на дадено населено място, в контекста на избори за местна власт, едва ли може да се приеме за агитация. Трудно е например да се говори за изборите в Русе, без да се спомене най-важният проблем, вълнуващ жителите на града – замърсяването на въздуха. Няма как и да не се направи връзка с протестите от преди 30 години, предизвикани от същия проблем. Със сигурност, когато гласуват, русенци основават избора си на възможните решения на този проблем, предлагани от различните кандидати.

Да се сърдиш на медия, че говори на тази тема, е да искаш от журналистите да замитат проблемите под килима, за да запазят добрите си отношения със силните на деня, а точно това не е работата на медиите. Подобни прояви биха могли да подсилят авто цензурирането и имат “смразяващ ефект” върху правото на изразяване и на свободата на информация.

АЕЖ-България ще наблюдава с повишено внимание също така реакцията на медията, в случая бТВ, защото въпросът не се ограничава единствено до плащането на глоба постановена от ЦИК и/или съдебното обжалване на решението на ЦИК, но и до това дали конкретната медия, и медиите по принцип, са в състояние да застанат зад редакционната независимост на журналистиката, която правят.