Кампания си поставя за цел да подкрепи донорството

На събитието са поканени да присъстват областният управител г-н Ст. Мирев, кметът на Община Пазарджик г-н Т. Попов, управителите на лечебните заведения от гр. Пазарджик, директорът на РЗОК и др.

Снимка: Донорската карта

Във връзка с кампания на здравното министерство в подкрепа на донорството и трансплантацията, под мотото „Да! За живот!“, РЗИ, Община Пазарджик и БЧК Пазарджик ще засадят лирово дърво в памет на хората, след чиято смърт и благодарение на техните дарени органи са спасени други човешки животи.

Събитието ще се проведе на 27 ноември от 10:30 часа прид сградата на Община Пазарджик. Доброволци на БМЧК Пазарджик, ще раздават на желаещи граждани Донорска карта.

Към днешна дата близо 1 200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“. Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията.