Как да накараме телефонът да ни предупреди, че ще има земетресение

СНИМКА: Pixabay

Предупреждение, че ще има силно земетресение са получили част от жителите на Пловдив секунди преди труса в сряда на мобилните си телефони. То обаче не е било за всички. Причината е, че всеки сам трябва да настрои телефона си да усеща идващите земетресения и може да получи аванс от 25 секунди. А това време спасява живот при много силни земетресения.

Какво трябва да направите, за да бъдете уведомени преди трус? Кое приложение да си изтеглите?

Има две приложения, които ни дават безценното предупреждение, преди да се случи самият трус.

Сигналите  можем да получим от Националния институт за изследвания и развитие в областта на физиката на Земята (INCDFP) и от функцията на „Андроид“ Android Earthquake Alerts

Националният институт за изследвания и развитие в областта на физиката има 2 акаунта в социалните мрежи за тази цел – в „Телеграм“ и в „Туитър“. Всеки може да се абонира и да настрои телефона или компютъра си да изпраща известия за земетресения. Само за земетресенията във Вранча, Румъния, обаче можете да получите известие 25 секунди преди труса. С останалите предизвестието идва от 5 до 10 секунди преди самото земетресение.

Как работи системата за ранно предупреждение за земетресения?

Системите за ранно предупреждение използват различни технологии за предсказване на трусовете. Могат да се използват сензори, разположени над сеизмичните зони, както е при INCDFP или чрез акселерометрите, които има всеки от нас в телефона си.

Над сеизмичната зона на Вранча има повече от 30 сензора, които отчитат първите импулси на земетресението. Съоръженията на INCDFP преценяват магнитуда на първите 3 импулса, намиращи се най-близо до сензорите. В този момент енергията, породена от земетресението, е малка и не може да причини сериозни щети. От момента на тези първи 3 импулса до опасната вълна остават около 25 секунди, пише playtech.ro. Тогава може да бъде предупредено и известено човечеството.

Android Earthquake Alerts пък използва акселерометрите, с които са снабдени повечето смартфоните с „Андроид“, а те са над 3 милиарда в целия свят. Именно това е най-мащабната система за откриване на земетресения.

Как работи Android Earthquake Alerts?

Потребителите на „Андроид“ могат да получават сигнали за земетресения чрез още една безплатна услуга – Android Earthquake Alerts.

Услугата регистрира земетресенията в целия свят и предупреждава потребителите за предстоящи трусове в техния регион.

Android Earthquake Alerts не е отделно приложение, а функция, която е част от операционната система на „Андроид“.

Когато смартфоните в региона засекат движение на земята, специален алгоритъм определя магнитуда и местоположението на земетресението, след което системата предупреждава потребителите в засегнатите региони.

Как можем да получаваме известия за земетресение?

За да получаваме известия от Android Earthquake Alerts, трябва през менюто на настройките на телефона си да намерим опцията „Сигнали при спешни случаи“ и да разрешим на устройството ни да ни изпраща сигнали за заплахи.

Има много документирани случаи, в които функцията се е задействала от 5 до 10 секунди преди труса. Част от тях са в САЩ, Филипини, Нова Зеландия и Босна и Херцеговина.

Предупрежденията се задействат секунди преди земетресението, но само при трусове с магнитуд над 4,5 по Рихтер.

Благодарение на Android Earthquake Alerts милиони хора получават възможност да спасят живота си, като са предупредени за предстоящото бедствие и получават шанс да намерят безопасно място.

Източник: 24 часа