Какво е ГМО и трябва ли да ни плаши?

Снимка: pulsehealth.bg

8 април е обявен за СВЕТОВЕН ДЕН СРЕЩУ ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ – ГМО. Изразява се несъгласие с изкуственото изменение на еволюцията на организмите, които с уникалността си заслужават неприкосновеност.

Какво е ГМО?

какво е ГМО

ГМО или генетично модифицираните организми са растения, животни или микроорганизми, чийто генетичен състав е модифициран в лаборатория, чрез генно инженерство или трансгенна технология. При процеса гени от ДНК от един вид се извличат и изкуствено се инжектират в гените на друго растение или животно. Чуждите гени могат да са от бактерии, вируси, насекоми, животни или дори хора. Тъй като това включва трансфер на гени, ГМО са известни още като „трансгенни” организми. Чрез генното инженерство се създават комбинации от растителни, животински, бактериални и вирусни гени, които не се срещат в природата или не могат да произлязат чрез традиционните методи на кръстосване.

Първият ГМО продукт се появява през 1983 г., когато учените създават генетично модифициран тютюн, устойчив на антибиотик. Генетично модифицирана храна пък започва да се появява в началото на 90-те години на миналия век. Първият ГМО продукт е доматът “Флейвър Сейвър”, пуснат на пазара в САЩ през 1994 г. Различното при този сорт домати е само, че  могат да се съхраняват по-дълго време без да се развалят, на вкус обаче не се различават по нищо. След доматите постепенно на пазара започват да се предлагат чушки, царевица, ябълки, картофи и още много генномодифицирани плодове и зеленчуци.

 

Днес над 75 държави предлагат ГМО култури. Най-срещаните сред тях са соята, царевицата, рапицата, оризът, доматите и картофите. Наред с тях генно модифицирани са захарното цвекло и  тиквата в Канада и памукът в Индия и Южна Африка. В САЩ пък се продава и генномодифицирана атлантическа сьомга, която расте два пъти по-бързо и е два пъти по-голяма от дивата. Учените са доказали безвредността ѝ.

Кои продукти съдържат ГМО?

Рапицата, царевицата и соята са основна съставка на голяма част от храните. Следи от генномодифицирани организми обаче има и в произведените от тях съставки – бакпулвер, бета каротин, целулоза, лимонена киселина, царевично нишесте, млечна киселина, соев сос и др. Ако откриете, която и да е от тях сред състава на продукта, който купувате, то най-вероятно той ще съдържа ГМО в някаква доза, като допустимата е 0,9%.

Най-често следи от ГМО се среща във вафлите, малотрайните колбаси, кетчупа, шоколадовите десерти, чипса, полуфабрикатите, консервите, готовите сосове, безалкохолните напитки, сладоледа, сладкарските и тестени изделия. Царевицата за пуканки също често е модифицирана, особено тази, внос от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен и се допуска повече употребата им.

Към вносните плодове и зеленчуци като домати, картофи, цвекло, тиквички, диня също трябва да имате едно на ум.

Вредна ли е за здравето консумацията на ГМО?

Вредна ли е за здравето консумацията на ГМО

Повече от 20 години учените по цял свят правят различни изследвания за предимствата и недостатъците на генетично модифицираните организми. До ден днешен обаче няма доказателства за друго, освен за евентуален алергичен ефект, който могат да предизвикат у хората.

Има и изследвания, които хвърлят друга светлина върху ГМО в храните. В анализ на 76 проучвания, публикувани през февруари тази година на изследователи от Италия например, се установяват някои предимства. Според тях ГМО царевицата съдържа по-малко токсини спрямо негенетично модифицираните сортове. Американски специалисти по храните пък са модифицирали обикновения ориз, така че да стане по-богат на витамин А и сега този сорт се отглежда в райони, където дефицитът на витамин А е основна причина за детска смъртност и слепота.

Въпреки това непредвидимите алергични реакции, предизвикани от комбинацията между гените, не са за подценяване, тъй като крият риск. Това може да доведе до изменение в микрофлората на организма и да отслабят допълнително имунитета. Как става това? Например ген от кокиче, вграден в картофите за устойчивост на колорадски бръмбар, води до повишаване на съдържанието на растителни лектини в организма. От него се повлияват негативно имунната система, червата, бъбреците, черния дроб и главният мозък.

Наред с алергиите, честата консумация на ГМО храни повишава и нивата на токсичност в организма ни.

Как да се предпазим от влиянието на ГМО върху организма?

Как да се предпазим от влиянието на ГМО

Купуването на органични продукти е най-лесният начин да се избегнат храни, съдържащи ГМО. Чрез тях избягвате и консумацията на пестициди и други химически добавки.

Био продуктите обаче не винаги са лесно достъпни, но дори и да успявате да си ги осигурявате, само те не могат да помогнат напълно. Колкото и био храна да приемаме, ако не се движим, не почиваме достатъчно и не подпомагаме естествената детоксикираща функция на организма си, няма да постигнем желания ефект.

Ето защо е жизнено важно редовно да причиствате организма си чрез детокс, особено от трансгенните организми, които могат да навредят на естествения флорален баланс в червата, причинявайки стомашно-чревни смущения.

Най-добрият начин за това е да се придържате към богата на фибри диета, включваща сурови храни и богати на сяра зеленчуци като броколи, ряпа, зеле, аспержи, лук и чесън. Салатите и смутита са много препоръчителни. Може да ускорите процеса, като пиете лимонада от червена боровинка и хапвате спирулина и хлорела. Пиенето на много вода, заедно с упражненията също са задължителен елемент в този процес.

Прочистването на организма от натрупването на ГМО отнема време, затова трябва да се поддържа добра прочистваща диета, която да не нарушава благопроятната чревна флора.

Източник: pulsehealth.bg