Какви билки събираме през това лято?

Снимка: www.razberi.info

През лятото имаме възможност да се разходим из планините, както и да посетим роднини на село. Това е и идеалното време да съберем някои лековити билки, които да използваме през годината. Ето и кои полезни растения можем да наберем през най-горещите летни месеци:

Невен

Може да се срещне по нивите или дворовете на селските къщи.  Невенът е изключително полезен. От него можете да направите крем, с който да лекувате изгаряния, разширени вени, хемороиди и дори стрии. Чаят от това растение е полезен при язви, гастрит и жълтеница.

Босилек

Босилекът е известен като „царска билка“ и има изключително много приложения. Може да се използва пресен в различни ястия или сушен като чай. Босилекът е много ефективен при умора, депресия, кожни обриви и отоци, при инфекции на дихателните и пикочните пътища.

босилек

Риган

Риганът е използван  като лековита билка и подправка още от древността. Има изключителни антибактериални свойства, подобрява метаболизма и храносмилането, прилага се при безсъние, бронхити и пневмонии. Риганът е отличен антиоксидант заради флавоноидите в състава си.

Котешка стъпка

Носи името си от цветовете, които наподобяват котешката стъпка. Има много полезни свойства – понижава кръвната захар, изчиства артериалните плаки и подпомага регенеративните процеси. Прилага се при смущения в кръвоносната система, кожни проблеми, гинекологични заболявания, проблеми с простата, гастрит и камъни в бъбреците.

Котешка стъпка

Латинка

Това растение може да се използва прясно или сушено на чай. Употребява се при високо кръвно налягане, кашлица и бронхит, възпаление на пикочните пътища. Латинката има антисептично, противовъзпалително, болкоуспокоително и слабително действие.

Латинка

Живовляк

Живовлякът е често срещан по ниви и поляни. Има противовъзпалително, болкоуспояващо и отхрачващо действие. Растението има антимикробно действие, намалява артериалното налягане и се използва при стомашно-чревни проблеми.

Ветрогон

Тази билка има болкоуспокоително и спазмолитично действие, благодарение на етеричните масла, които съдържа. Ветрогонът се използва при магарешка кашлица и задух, безсъние, проблеми с простата, пясък и камъни в бъбреците.

Ветрогон

Диворастяща мента

Ментата има широко разпространение в кулинарията, но и в народната медицина се среща изключително често. Ползва се при стомашни спазми, гадене, проблеми с червата и жлъчните пътища, при възпаление на синусите, бронхит, умора и напрежение.

Източник: „Дарик“, vbox7

Снимки: iStock/Getty Images