И учениците от Спортното училище почетоха паметта на Левски

И учениците на Спортното училище почетоха паметта на най-великия българин - Васил Левски.

Снимка: Учениците от Спортното на пл. Васил Левски

Те положиха венци и цветя пред паметника на Апостола и се поклониха пред святото му дело. Младите спортисти се включиха в събитията по повод 146 години от обесването на Левски, които се проведоха на едноименния площад в Пазарджик, и с гордост се изправиха пред паметника – светиня.

В часа на класа учениците разказваха за делото на Левски и с гордост отбелязаха, че всичко ценностно е събрано в образа, характера и действията му. В класните стаи учениците разказаха, че Васил Левски болезнено тъгува, когато вижда своя народ да страда. Отказал се от послушанието и бездушието, той поема отговорността да събуди народа си, да възпламени българите, да им вдъхне кураж и сила. „Ако спечеля, печеля за цял народа, ако загубя, губя само мене си” – това не са само думи, защото Левски ги превръща в делата си, убедени са учениците. Те знаят, че той създава свои последователи, които след смъртта му проявяват такъв героизъм и самоотверженост, че успяват да накарат Европа и Русия да чуят за безправните българи в Османската империя. И че в основите на нова България е вграден животът на този велик българин.

И днес, изправени пред неговия образ, младите хора се заричат с вълнение, но и с достойнство, че ще бъдат достойни последователи на Апостола и с чест ще отстояват неговите завети!