И в Батак вече има yчeничecĸи гвардейски отряд

Снимка: Момент от събитието

Знамето на петия в страната ученически гвардейски отряд, създаден в ОУ „Отец Паисий” – Батак, беше осветено от свещеници и предадено с тържествен ритуал на площад „Освобождение“ в града. Церемонията се извърши при спазването на стара царска традиция.

Събитието с участието на Националната гвардейска част уважиха кметът на Батак Петър Паунов, зам.- областния управител на Пазарджик Йордан Кожухаров, съветникът на президента по отбраната Илия Милушев, директорът на дирекция „Социални дейности“ в МО Иво Антонов, председателят на ОбС-Батак Катерина Ангелова, бригаден генерал Илко Йорданов, инициаторът на инициативата за създаване на гвардейски отряди и оркестри и председател на асоциация „Докосни дъгата“ – Д-р Денислава Ангелова, Знеполският епископ Арсений, олимпийската медалистка и световна шампионка по художествена гимнастика Ренета Камберова, представители на Първия ученически гвардейски отряд в Кърджали и Третия ученически гвардейски отряд в Смолян, директори на културни институции и местни структури.

След ритуала по освещаване на знамето официалните гости бяха поканени съгласно традицията да заковат пирон в дръжката на флага. Той беше тържествено предаден от представители на Националната гвардейска част на техните млади последователи.

Директорът на ОУ „Отец Паисий“ Райна Вълчинова пожела на младите гвардейци да запазят гордия баташки дух и да бъдат достойни, добри и честни хора.
Кметът Петър Паунов благодари в словото си на президента Румен Радев, на МО, на НГЧ и на д-р Денислава Ангелова за възможността баташките ученици да се включат в тази родолюбива инициатива, която ще породи у тях стремеж за дълг и отговорност.

„Мили деца, благодаря ви, че с желание се включвате в това начинание. Прегръщайки идеята, вие давате пример за родолюбие на само на своите връстници, а и на възрастните. Обичайте своя град, защото той носи много история в себе си и помнете колко е важно всички заедно да подклаждаме възхищение от националните постижения, привързаност към родината, земя, език и традиции. Гордейте се с богатото ни минало, на своето училище, пазете неговите традиции и продължавайте с достойнство и чест да защитавате името на вашия патрон. Пазете гвардейската униформа, вплела в себе си националната символика, защото тя е своеобразна емблема на нашата държавност“, се посочва в поздравителния адрес на президента Радев.

„Да си гвардеец е чест и гордост, но само достойните могат да бъдат гвардейци. Деца, гордейте се, че сте част от този отряд!“, обърна се Иво Антонов към учениците, след което връчи на директорката на ОУ „Отец Паисий“ почетния знак на МО. Училището получи специален плакет и от Националната гвардейска част.

„Батак в съзнанието на българския народ има особено място за нашата история. Със славната си самоожертва Батак показва на света, че България има воля за освобождение. Скъпи ученици, знайте, че гвардейската униформа носи със себе си много отговорност, достойнство и любов“, каза в приветствието си д-р Денислава Ангелова.

Проявата завърши с тържествено изнасяне на знамената на България и Европейския съюз на фона на изпълнението на песента „Моя страна, моя България” от Представителния гвардейски оркестър и негови солисти.