Историята на чилиеца, която развълнува пазарджиклии

Една история, която преди няколко дни развълнува пазарджиклии намира развитие в разказа на Марияна Димитрова, която се е срещнала с Цветана Златева

Снимка: Марияна Димитрова

Цветана Златева ражда  втората си дъщеря Николинка на 4 октомври  1974г. в Родилното отделение на Окръжната болница в Пазарджик.

След един ден започнах да кърмя бебето си. Спомням си, че по някое време започнаха да влизат и излизат медицински сестри и акушерки и да ни молят да кърмим едно  новородено детенце. Нищо не ни обясниха за него и майка му, разказва Цветана.

Казали им само, че и за майките е хубаво да кърмят по-често,  защото  така ще имат повече мляко. В стаята били настанени три родилки, но само 25-годишната жена се съгласила да кърми малкия Виктор Рамирес от Чили.  Бебето беше увито и това, което съм запазила като спомен е, че имаше голяма главичка и къдрава черна коса. Аз кърмех моята дъщеря, а след това ми носеха и момченцето. Кърмех и него, докато бях в болницата с дъщеря ми, обяснява Цветана Златева. Един ден в стаята влезе руса жена. Не я познавам, но като ме видя, че кърмя момченцето ми благодари и излезе, спомня си днес 70-годишната жена.Чула докато била в болницата за тежък случай на родилка, за която лекарите се борили много, но не знае дали това е чилийката Елиса, която е майката на малкия Виктор. Това което още си спомня са имената на лекаря  д-р Младен Младенов и акушерката Йорданка Вълканова, но  не знае дали те са спасили живота на чилийката и нейното бебе. Направих една добрина, която цял живот не съм забравила. Не съм забравила и малкото човече с къдрава черна коса, казва Цветана, която работи като продавачка на вестници. Тя прочела  преди  няколко дни във вестник  историята на  Виктор Рамирес, който  се е върнал от Чили, за да търси лекарите и родилките, които са го кърмили. Аз съм една от тях, казва тя на своята дъщеря и я моли да пише във Фейсбук и да го намери. Възрастната жена  и дъщеря и Николинка  се надяват  той отново да  дойде  в Пазарджик и да се срещнат.

Самият Виктор е изключително развълнуван да разбере, че млечната му майка Цветана си е спомнила за него. Много се вълнувам, когато знам, че тя е там, че е истинско, че всичко е истинско, а не илюзия, че в Пазарджик е имало хора с толкова много човечност и все още съществуват. Ще се върна възможно най-скоро. Трябва да затворя този кръг от живота ми. Искам да благодаря на тази жена и да я прегърна като моя майка. Преди нямах възможност да се върна в Пазарджик, но винаги имах намерение. Много пъти мислех за връщане, когато майка ми беше жива. Понякога животът е по-сложен и трябва да вземате решения. Понякога моментът не е подходящ. Майка ми Елиса много обичаше България и винаги искаше да се върне, но за съжаление не успя да го направи, разказва Виктор.