Искат 760 лева минимална заплата от юли

Снимка: Економик.бг

КНСБ настоява  минималната работна заплата от 1-ви юли да стане 760 лева и да се повишат доходите на работещите в бюджетния сектор. По данни на над 500 000 души работят на минимална работна заплата и ръстът на доходите им е много по-малък от инфлацията.

Затова от КНСБ днес ще протестират до служебния вход на Народното събрание, където разположат шатра и обещават да искат лични срещи с депутатите, за да връчат исканията си за предстоящата актуализация на бюджета, съобщи БНР.

Заплатите в бюджетната сфера да нараснат с минимум 15 на сто, за служителите на терен – с 20 на сто, настояват от профсъюза. Подобен ръст на възнагражденията ще позволи да бъде компенсирано макар и частично, нарастването на цените в резултат на ускоряването на инфлацията у нас.

Друго настояване при приемането на корекциите в Бюджета е да се увеличат с повече от планираното данъчните облекчения за семейства с деца, така, че за едно дете сумата да е 750 лева за година, а за две деца – 1500 лева.

Предложението е необходимите 200 милиона лева за тази мярка да дойдат, като не бъдат реализирани две от антикризисните мерки – тази за нулевото ДДС на хляба, и 25-те стотинки отстъпка за литър гориво.
Синдикатът иска също енергийно подпомагане да получи всеки човек с доходи до 620 лева месечно, а мярката да се финансира от съкращаване на заложените 8 милиарда лева капиталови разходи, тъй като е невъзможно до края на годината държавата да направи подобни инвестиционни разходи, изчисляват от КНСБ.

Източник: Pariteni