Искат средства от МЗ за откриване на лаборатория за PCR-тестове към МБАЛ-Пазарджик

Девет са болниците в областта, които лекуват доказани с COVID пациенти, съобщи след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 д-р Хюля Шериф от РЗИ. Тя обясни, че в момента 285 са хоспитализираните пациенти, а 33 от тях са на интензивно лечение. Свободните легла в болниците са 38 като 8 от тях са интензивни.

Продължават съвместните проверки за спазването на въведените противоепидемични мерки, допълни д-р Шериф и уточни, че те са 44, а общините са подали информация за 87 извършени проверки. „Натоварена е здравната система, увеличава се броят на болните като заболяемостта в област Пазарджик към момента е 477,5 на 100 000 души“, каза още д-р Шериф.

Областният управител Стефан Мирев каза, че в събота започват проверки в обектите с обществено предназначение с цел спазване на въведените мерки.

Той каза също, че е отправено искане до Министерството на здравеопазването за осигуряване на средства за закупуване на апаратура и разкриване на лаборатория за PCR-тестове към МБАЛ-Пазарджик.  „Надяваме се за получим разбиране и да бъде открита такава лаборатория“, допълни областният управител.