Интересни инициативи организира музеят в Батак в програмата „Ваканция в музея”- лято 2021

„Ваканция в музея”- лято 2021, организирана от Исторически музей-Батак ще продължи до 23 юли 2021 г.
Отново и тази година, приятели на музея от 7 до 14 годишна възраст, ще имат възможността по забавен и интересен начин да се запознаят с богатото културно-историческото наследство и природни дадености на Батак и региона.
Темите и дейностите по образователните програми „Знай своя род“, „Искам да помня, искам да знам“ и „Празниците на моя народ“ са подчинени на 145 години от Априлското въстание и 65 години организирано музейно дело в Батак. Запознавайки децата с творчеството на Стоянка Динева и Димитър Фикийн, ще провокираме интереса към стихове и исторически разкази за въстанието, към легенди от Баташката планина, повишаващи родолюбивите чувства у подрастващите.
Освен традиционната разходка в музейния комплекс и любимите на всички образователни игри в музея, планираме в края на юни поход по въстаническите позиции на Април 1876 година. Целта на похода е да обходим част от въстаническите позиции, запознавайки се с организацията и хода на Априлското въстанието в Батак, възторга и опиянението на един народ, чието верую е „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ ЮНАШКА“, черпейки информация от историческите извори и от изданията на музея.
Продължаваме да работим и по ОП „Народните занаяти в миналото и днес”. Вдъхновени от сътвореното със сръчните ръце на нашите майки и баби, ще научим още за кода на шевицата, за накитите на батачанката, за синчаните колани и как сами да си направим гривна от мъниста и бродиран сувенир за приятел. А срещата с баташкия майстор- тюфекчия , ще заинтригува малките родолюбци с един малко известен за тях занаят. Няма да пропуснем възможността и това лято в Балиновата къща-етнографска експозиция , сами да сътворим нещо вкусно от гозбите на баба.
Темите по ОП ”На нас ни пука за боклука” предвиждат изработване на пана от отпадъчни материали, рециклиране на хартия и изработване на папируси-послания към опазване чистотата на планетата Земя.
Специално внимание отделяме на баташкия говор, съхранен в местния народен фолклор и игри. Да съставят баташката азбука в картинки е предизвикателство и интересно занимание за малки и големи.
”С приказките и игрите на баба и дядо” е една от желаните теми за нашите участници ,при което децата се учат на позабравените игри от миналото, преживяват незабравими емоции, намират нови приятели.
 Тази година заниманията, планирани във ваканция в музея, ще се провеждат от сряда до петък, от 10:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 16:00 часа. Всяко занятие е с различна продължителност в рамките на този часови обхват. При повече желаещи се сформира нова група, която ще стартира работа, след като завърши първата.