Иновативен проект: Соларен парк в Пазарджик ще спести до минимум разходите за осветление

Снимка: Mapio.net

Община Пазарджик започна процедура за изграждането на общински соларен парк, чиято цел е д намали до минимум разходите за осветление в града. Документите вече са внесени в EVN, катопредстои одобряването им от ЕСО и най-вероятно около Димитровден щебъде сключен и предварителния договор за присъединяване.

Соларният парк ще влезе в експлоатация в края на март, когато започва и по-интензивното слънцеегреене.

Няма да е фатално, че ще е след Нова година, нашите планове бяха да е до края на тази, но има доста административна работа по проекта, а пък и голямото слънцегреене започва от края на месец март в Пазарджик. При този нисък разход на електроенергия, който ще имаме за уличното осветление, паркът  ще ни позволи да генерираме още по-голяма печалба. Соларният парк ще произвежда около 10 – 15 000 MW h годишно, ние ползваме около 10-11 000 MW h, а с подмяната всички лампи, този разход ще бъде снижен с около 30%, което предполага, че ще имаме по-малко разход на средства и ще остават повече за инвестиции в ред полезни дейности, свързани с развитието на  града ни”, уточни кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

До края на годината се очаква да бъдат подменени и всички осветителни тела по улиците и обществените сгради в Пазарджик.