Инж. И. Панайотов: Нужно е добро управление, с ясни правила и отговорност

Интервю с кандидата за кмет Иван Панайотов

Снимка: Инж. Иван Панайотов и Бойко Борисов

Г-н Панайотов, с какво настроение влизате в тази кампания?

С усещането, че ни предстои много трудна и много важна кампания. Трудно, защото опонентът ни Т. Попов няма да жали средства и усилия, за да спечели отново. И важна, защото от тази кампания зависи по какъв път ще тръгне община Пазарджик. Дали ще продължим със застоя и инерцията или  ще включим на скорост и ще стигнем там, където ни е мястото. Да си призная,  малко ми е трудно да вляза в тази нова роля на кандидат за кмет. Ние,  пожарникарите,  нямаме префинения език на професионалните политици, свикнали сме повече да действаме, отколкото да говорим. Но ми се струва, че това днес може да ми бъде от полза. Пазарджик има нужда от работа и пак работа, а не от напудрени обещания. В това съм сигурен.

Започнахте с критична оценка към г Попов, а навсякъде той говори за успехи и перспективи?

Аз съм последният човек, който ще каже, че Тодор Попов не е направил нищо. Но можеше да се направи много повече. За последните 12 години в общината са усвоени близо 270 млн. лв. за проектиране и строителство. Та за тези пари можехме да построим един нов град! По отношение  на евросредствата – договорените са 40 млн., което прави по 400 лв. на човек. Средната стойност за България е 1000 лв. Ето например община Велинград с три пъти по – малко население е усвоила 30 млн. Десетки хиляди души напуснаха общината в търсене на перспектива. Погледнете на картата  на развиващия се южен регион и ще се убедите сами, че ние сме някаква сива зона на фона на останалите. И хайде да бъдем честни. По голямата част от нещата са се случили не благодарение, а въпреки Попов. Заради стратегията на ГЕРБ и правителството за развитие на регионите. И затова е много важно да има доверие между местната и централната власт. Доверие към Попов очевидно няма. Имаме уверение от различни представители на правителството и лично от премиера Борисов, че нещата в това отношение ще потръгнат. Но първо ние трябва да си подредим къщичката.

Сега какво не й е подредено?

От години в общината властва една философия и практика на управлението, която е пагубна за развитието на общината. Общината не работи за хората, а за кмета и приближените до него няколко фирми. Погледнете на какви цени се правят обществени поръчки и ще се хванете за главата. Всичко това се случва благодарение на едно послушно мнозинство от съветници, чиято голяма гордост е, че са независими и не са партийни. Ама аз знам, че демокрацията се прави от партии. Ако не си зависим от партия в политиката,  от какво си зависим тогава?  Благодарение на този модел Община Пазарджик е натрупала около 38 милиона дългове. Поне това са видимите, които няма как да бъдат прикрити. При положение че Попов я поема на 7 млн. плюс.  И по- лошото e, че  тази дългова криза се задълбочава. Вече не остана и нищо общинско за продаване. Много мощно сме се засилили към нанадолнището и ако не спрем тази тенденция, опасявам се, че ще ни заболи много лошо. Да, нас ще ни заболи – всички онези, с чиито данъци се “храни” управлението на Попов. В това отношение трябва да вземем много спешни мерки. Затова предлагаме на жителите на община Пазарджик едно открито, почтено и отговорно към тях управление. Вече водихме разговори с правителството и имаме неговото уверение, че ще ни помогне,  стига навреме на тръгнем по нов път с финансите и оздравяването.

В такава ситуация лесно или трудно е да говорите с хората?

Тази ситуация създава усещане за липса на перспектива, недоверие към партиите и институциите, отказ от участие в изборите. Така че на мен ми е много трудно да ги убедя, че нещата могат да се получат. Необходимо е да направим едно добро управление.  Управление,  основано на ясни правила и отговорност .Управление, зад чиито решения стои сериозно стратегическо планиране. Управление,  което се ползва с доверието и на гражданите, и на централната власт. Ние можем да го постигнем. В листата на ГЕРБ има чудесни специалисти в различни сфери, имаме и доста хора от гражданската квота. Сигурен съм, че имаме възможност да удвоим броя на общинските съветници на ГЕРБ, около които да сформираме солидно мнозинство, което няма да се крие зад регистрациите на някакви странни коалиции от никому неизвестни партии.

Знаете ли, много ми се иска като минат изборите да се обадя на дъщеря ми, която е преподавател в Германия и да й кажа, че поставихме началото и оттук нататък ще ни е нужна помощта на всички – на тези, които са напуснали  Пазарджик, и, разбира се, на нас, които продължаваме да  живеем тук.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!