Инж. Иван Панайотов: Можем да повишим държавното и европейско финансиране три пъти

Снимка: Момент от пресконференцията
С дейността си, общината може да помага, да не помага и да пречи при развитие на икономиката, коментира кандидатът за кмет на Пазарджик инж. Иван Панайотов. Ще ви кажа един факт, продължи той. Община Пазарджик е на осмо място в страната по големина и на 21 място по икономическо развитие. И тук не е виновно международното положение, съдбата и късметът. Причина за това е лошото управление. Досегашните управляващи се хвалеха, че безработицата е достигнала до 2 процента. Какви са причините за това? Отговорът е прост, коментира инж. Панайотов. Миграцията! Мнозина пазарджиклии напуснаха домовете си, друга част пътуват ежедневно за Пловдив, София и други градове, където търсят препитания. И това е част от „иновацията“ на Тодор Попов. Както сме тръгнали с иновативните практики скоро ще стигнем да нулева безработица, защото просто няма да има кой да работи, заключи кандидатът за кмет.
Какво предлага инж. Иван Панайотов:
– добро управление – използване на експерти в управлението, спазване на правилата и законите;
– ускорен икономически растеж – извършване на одит, анализ и създаването на оздравителен план, чрез който общината да стане желан партньор, нулева корупция.
– трикратно увеличаване на държавното и европейско финансиране
– общината да се рекламира като добро място за инвестиции
– изграждане на втора стокова борса за зеленчуци, след като тази в Огняново се продаде.
– през следващия програмен период населените места на територията на общината ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони и да ползват финансиране по това направление.
На пресконференцията присъства областният координатор на ГЕРБ и втори в листата Найден Шопов, който даде разяснения по идването на най – големия работодател „Костал“ в Пазарджик. Според Шопов, фирмата идва в града по съвет на президента Росен Плевнелиев, а не по инициатива на общината. Теренът на завода е частен, не общински и не държавен. Голямо предимство за сделката се оказала солидната бетонна основа, върху която е изграден бившия „Металик“ и която дава прецизност на инсталираните върху нея машини.
Говорим за иновации и високотехнологични дейности, но истината е, че сме в първи клас по привличане на инвеститори, а не студенти, коментира Шопов, като продължи, че според него в Пазарджик мегапроекти трудно ще се случат, защото има липса на работна ръка.
Рецептата е в изграждането на предприятия, които са с капацитет до 100 работни места.
Още преди години свалихме доверието си от сегашното управление, коментира присъстващия на пресконференцията зам. председател на местната структура на КТ „Подкрепа“ Димитър Хаджидимитров. Той подкрепи позицията си, че местната власт може да влияе върху доходите на работещите с примери от практиката си, според която част от работещите не получават полагащите им се по закон и Колективен трудов договор средства.
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!