Инж. Иван Панайотов: В градоустройството цари хаос и непрозрачност

Участниците в пресконференцията се обединиха около факта, че особено внимание бъдещата общинска администрация трябва да обърне на изграждането на велоалеи и локални пътища

Снимка: Момент от пресконференцията
Една от първите задачи, с които ще започна след изборите е създаването на проект за западен околовръстен път, съобщи на втората си пресконференция от началото на предизборната кампания кандидатът за кмет на ГЕРБ инж. Иван Панайотов.
Градоустройството и бюджетът са визитната картичка на всяко управление, коментира инж. Панайотов и отсече, че и в сектор благоустройство съществува хаос и непрозрачност.
Няма начин гражданин или инвеститор, който има интереси и иска да направи нещо в имота си да открие общия градоустройствен план и съобрази намеренията си с него.
Кандидатът за кмет попита: Как една идея за триетажен паркинг се превърна в кафене?
По думите му, общинска администрация не спазва Закона за устройство на територията, според който всяка построена административна или жилищна сграда трябва да има определен брой места за паркиране на автомобили.
Проблемът с паркирането в Пазарджик стана голям, защото няма генерален план за организация на движението, коментира инж. Панайотов, според когото трябва да се направи сериозна и експертна актуализация на схемата.
Кандидатът за кмет от ГЕРБ предложи и решенията:
– стратегическо планиране
– експертиза
– спазване на правилата
– контрол от институциите
В пресконференцията участие взе и строителният инженер Валери Вълков, който обстоятелствено разгледа нерешените проблеми в Интегрирания план за градско развитие. Той подробно описа несвършената от администрацията дейност, като се пошегува, че общината може да даде концесия за дърводобив от растителността в коритото на река Марица, като подчерта, че това съвсем не е смешно, ако си припомним неприятностите от 2005 година.
Присъствалият на пресконференцията кандидат за общински съветник арх. Даниел Мирчев съобщи факта, че устройствените планове на някои от селата са безнадеждно остарели, като някои от тях са от преди 9 септември 1944г. Той предложи схемата за преместваемите съоръжения също да е публична и всеки желаещ да постави павилион да знае евентуално свободно място.
Арх. Мирчев опроверга тезата, че Пазарджик е град с достатъчно зеленина, като подчерта, че публичната зеленина е под нормативите.
Задача на кмета или секретаря на общината, ако е упълномощен от кмета е да спират незаконните строителство още в зародиш, коментира арх. Мирчев, като акцентира на факта, че е невъзможно някъде на територията на общината да има незаконно строителство, което продължава 1-2 години и кметовете на населени места и органите на общинска администрация да не разберат за това.
Участниците в пресконференцията се обединиха около факта, че особено внимание бъдещата общинска администрация трябва да обърне на изграждането на велоалеи и локални пътища.
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!