Икономистът Кузман Илиев: Бюджетът е кърпене на дупки – за всекиго по нещичко

Снимка: ФБ
Публикуваме позиции на икономиста Кузман Илиев, качени в профила му в социалните мрежи, по повод бюджета:
Съкращаването на разходи, планирано в бюджета на Асен Василев, е добро. Държавата трябва да започне с по-малко да прави повече. През последните години капиталовата програма не се изпълняваше, така или иначе. Затова има доза реализъм в планираното. Въпросът е – като се влезе на микроравнище, как ще бъдат използвани парите. Василев успя да удържи на напора да се вдигат данъци, да се връщат ставките веднага. Това е по-скоро сигнал, няма особен фискален ефект, за прогнозируемост, за по-дългосрочна визия, че няма панически да се изстисква бизнесът. Но с едната ръка бе подадено, а с другата се получи шамар с административно-регулаторни идеи за натиск над бизнеса, особено над малкия и над средния“.
И поясни, че става въпрос за насочването – дивидентите и заплатите да се изплащат по банков път, за натиска върху ресторантьорите и представителите на туристическия бизнес веднага и бързо административно да вкарат пари в хазната на всяка цена и предприемачите да видят, че НАП им диша във врата.
„Това не е добър сигнал за икономика, която се движи към сериозно забавяне, към неясни предизвикателства. Като администрация трябва да сме максимално гъвкави и да направим тънкия баланс между това да влизат пари в хазната, но бизнесът да е жив и да ни влачи като локомотив, а не държавата да е основен играч и да тегли дълг, и да задлъжнява във времето“.
В предаването „Неделя 150“ Илиев подчерта, че в приходната част на бюджета, която изглежда оптимистична, има рискове, които в някаква степен ще се материализират:
„Прогнозата за растежа е висока. В такива случаи не е ясно къде се намира държавата в рамките на икономиката като разходи. Ако икономиката е по-малка, това, което държавата харчи, се оказва доста по-голямо като сума. Това е бюджет пата-кюта, да закърпи положението за всекиго по нещичко да има.
И като се наредим в края на годината до нашите партньори – те са позадължнели – Франция с 6% дефицит, Италия с над 8%, а ние да сме с малко над 3%. Да сме със свръхтегло, но и да не сме най-големите дебелаци. Това не е дългосрочно позитивно за държава с демографски проблеми, догонваща като доходи. Това е едно кърпене на дупки. Асен Василев се опитва – и вълкът сит, и агнето цяло – социалните плащания да не са пипнати, да не се вдигат данъците, което е лош сигнал, и в същото време, ако можем да удържим малко разходите“.
По думите на икономиста занапред трябва да бъдем взискателни към правителството – да нямаме дефицит, а да видим реформи.
„Към края на годината икономическият растеж ще затихва, инфлацията се забавя заради нашите търговски партньори и заради мерки от страна на БНБ, които ще се отразят на покачване на лихвите по кредитите, за да се овладее инфлацията. В края на година разполагаемият доход на българските семейства с ипотеки ще намалее, това се отразява на потреблението, на приходите от ДДС, на икономическата активност. Затова, да се хващаме за сламки, за да политиканстваме, не е отговорно. Необходим е по-скоро хладен ум, а не емоция, истерия и популизъм“.