Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик участва в Международна лекарска конференция

Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, председателят на РК на БЛС д-р Васил Попов и зам.председателят д-р Валери Ганев представят регионалната лекарска колегия на международната конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска практика“, която се провежда в град Сандански. Форумът се организира от Столична колегия на БЛС и Български лекарски съюз. Конференцията събра на едно място председателите на Съсловните организации на Гърция, Сърбия, представители на Турция, председатели на Регионални лекарски и етични комисии, болнични директори.
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията и поздрави участниците заяви, че обществото говори за лекарските грешки от гледната точна на пациентите и сякаш забравя как лекарите и лечебните заведения преживяват това. Тя обърна внимание на липсата на регистър на така наречените „лекарски грешки“ и дилемата лекарите – спасители или лекарите- жертви.
„Трябва да търсим причините за лекарските грешки. Затова са необходими правила за добра медицинска и клинична практика. Те ще ни дадат възможност да оценяваме кога един случай е неблагоприятен и кога става дума за лекарска грешка, каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в приветствието си към участниците в конференцията.
„Темата на конференцията е изключително актуална за целия лекарски съюз. Искам да отбележа, че не пациентски организации, а самите ние като лекари правим подобен форум по проблема.Искаме нашата професия да е на висота и да сме съпричастни към пациентите“, подчерта д-р Васил Попов. Той отбеляза, че това е вторият форум по темата, организиран от колегията. За първи път на едно място се събраха ръководители на големите болници в страната, ръководствата на регионалните колегии, на БЛС и ръководството на Министерството на здравеопазването.
Участниците в конференцията призоваха за промени в Закона за съсловните организации, с които да се утвърдят правилата за добра медицинска практика и да се овластят етичните комисии към лекарските колегии.
Трябва да се дадат права на етичните комии. В момента БЛС само контролира, етичните комисии разглеждат случаите, но не могат да санкционират, да регулират механизмите. Когато ние самите се критикуваме и за пациентите ще бъде по-добре, подкрепи тезата министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.
Проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, предложи болниците да разполагат с бюджети за покриване на разходите при неблагоприятен изход.
В конференцията участват и представители на сродни съсловни организации от Турция, Гърция и Сърбия. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между лекарските колегии. През март 2023 г. ще бъде учредяването на Балканска медицинска лига, съобщи министър Меджидиев. Форматът ще заседава ежегодно, а домакинството ще бъде на ротационен принцип. Целта на инициативата е да се обменят кадри, да се провеждат специализации на млади лекари в балканските страни, да се споделят добри практики.