Изложбата „Свободните преди Освобождението“ гостува в Пещера

Исторически музей – Перущица гостува в Пещера с изложбата „Свободните преди Освобождението“. Тя включва експонати, които отразяват порива към духовна свобода, носен от населението в продължение на цели 14 века.

Фреските от знаменитата раннохристиянска Червена църква, запазени в акварелите на Олга Вивденко-Белокопитова, свидетелстват за една вяра, която е устремена изцяло към обожение на човека и оподобяване на земния му свят на ангелските селения. На свой ред графиките на проф. Добри Добрев позволяват да оживее друг шедьовър на местното изкуство и архитектура – църквата „Св. Архангели“.

„Днес храмът е мрачно свидетелство за погрома над Априлското въстание през 1876 година. Но дали става дума за погром? Дали уникалната саможертва на перущинските герои от 27 април не може да бъде видяна като една, надминаваща всички останали, демонстрация на вярата в абсолютното право и задължение на християнина да избере свободата? На този и много други интригуващи въпроси отговарят архивните снимки, които са съхранили както драматичната картина от април 1876 г., така и духът, с който перущинци неизменно са отбелязвали не „Априлското въстание“, а „Мъртвия празник“…, пишат от галерията домакин в Пещера.