Изложбата „Личности и събития в българския спорт“ се представя в музея в Пазарджик

Снимка: БНР

В Регионален исторически музей – Пазарджик се открива изложбата „Личности и събития в българския спорт“, включваща дарения от известни български спортисти, предоставени от д-р Денислава Ангелова – председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата“. Откриването е в 18.30 часа.

Малко по-рано, в 16.00 часа в Конферентната зала на хотел Хебър, ще започне конгресната сесия, а в 17.00 часа участниците ще бъдат поздравени от министъра на младежта и спорта г-н Димитър Илиев и кмета на община Пазарджик г-н Тодор Попов.

* В експозицията са представени личности като Григор Димитров – носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ за юноши през 2008 г., спечелил 8 титли от Световния Тур на ATP, включително и Финалите на ATP в Лондон през 2017 г.; олимпийският и двукратен европейски шампион в бокса Петър Лесов; шампионите по борба Станка Златева – първата българка, световен шампион по борба (2006 г.) и Армен Назарян – олимпийски шампион от летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. и Сидни (2000 г. ); Елица Янкова – спечелила бронзов олимпийски медал в Рио де Жанейро през 2016 г.; златният медалист от младежките олимпийски игри в щангите и европейски шампион по вдигане на тежести за мъже Божидар Андреев, най-добрият роден джудист в кат. до 66 кг Божидар Темелков, световният шампион по бокс в кат. до 54 кг Детелин Далаклиев; златният медалист в скока за височина на Световните университетски игри Тихомир Иванов; плувецът Антъни Иванов; златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова – спечелила бронзов медал (ансамбъл, многобой) от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.; шампионите по шахмат Цвета Галунова и Момчил Николов.

Експонирани са екипи и награди на състезатели от златното поколение на българския футбол от САЩ`94 – Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов, както и екипи на футболни отбори от България и чужбина – „Лудогорец“, ЦСКА, „Черно море“, фланелки на турския „Бурсаспор“ и португалския „Бенфика“.

Показани са лични автографи на част от спортистите, както и снимки от състезания и книги, представящи развитието на българския спорт през годините.

Откриването но изложбата е част от събитията, съпътстващи провеждащия се в Пазарджик конгрес на спортните журналисти от Югоизточна Европа.