Изкупиха ваксината за коклюш, допреди седмица никой не беше чувал за нея

Снимка: Clinica.bg

Единствената ваксина за коклюш почти е изчерпана от аптечната мрежа. Това сигнализираха пред „Труд news“ фармацевти, уточнявайки, че допреди седмица-две нямаше никакъв интерес към беглийската „Бустрикс“ и тя залежаваше по складовете.

„Изчезна заради интензивното търсене през последните дни и намирането ѝ става все по-трудно. Ако са останали някакви малки количества, то трябва да се поръчва с предварителна заявка“, заяви за „Труд news“ аптекарката Виолета Илиева.

От бранша уточниха, че няма друга ваксина за коклюш, одобрена от Агенция по лекарствата у нас.

„Рутинните реимунизации, които се правят през определен период години на възрастните, са само за дифтерия и тетанус. Коклюш не е включен в допълнителните бустери. Затова всеки, който иска подсилваща защита срещу магарешка кашлица, трябва да си закупи на частно дозата. Тя струва между 30 и 35 лева в различните аптеки“, заяви още Илиева.

Белгийските производители посочват, че ваксината е подходяща за реимунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш при лица над 4 годишна възраст, юноши и възрастни. Поставя се дълбоко мускулно в делтоидния мускул на ръката. Тя е безклетъчна, компонентна и с намалено антигенно съдържание. Ако бъде поставена по време на бременност това ще помогне да се предпази бебето от магарешка кашлица през първите няколко месеца от живота, преди да получи първичната имунизация.

Източник: „Труд“