Извънредната ситуация изисква извънредни мерки и най – малко „закрити“ заседания

Извънредно заседание на Общински съвет в условията на извънредно положение

Момент от сесията

Днешната извънредна сесия на общинските съветници будеше интерес не толкова с важността на решенията си, а с отговор на въпроса: Колко народни избранници ще дойдат на сесията в условията на извънредно положение. Тя се проведе в зала „Маестро Георги Атанасов“, която е по – голяма и създава необходимата дистанция между избраните.  На входа на залата бе поставен гел за дезинфекция, раздаваха се и предпазни маски за тези, които не носеха. Дневният ред бе кратък:

  1. Сключване на споразумение с партньор от страна -донор за кандидатстване с пректно предложение „Реконструкция и модернизация на част от уличното осветление на гр. Пазарджик“ по процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“.
    Това е сложното наименование на така дълго чаканата възможност от т.н. Норвежки фонд, с която да се подмени уличното осветление в общината.
  2. Изменение на Решение №143 на Общински съвет от 18.09.2019г., взето с Протокол №9 във връзка с кандидатстването на общината с проектна предложение „Изграждане на Център за работа с деца на улицата и Приют за лица в гр. Пазарджик.

По време на приемането на дневния ред се реши да се приеме предложението на съветника Димитър Петков и се гласува Декларация, с която да се подкрепят усилията на Оперативния щаб за борба с коронавируса и се призоват гражданите на общината да изпълняват стриктно предписанията му.

На този фон изненадващо прозвучаха думите на кмета на общината Тодор Попов, който каза, че „гражданите могат да излизат в парковете дисциплинирано, за да не ги хваща депресията“, което абсолютно противоречи на призивите, отправени от щаба и медии: ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

На въпрос на съветника Благо Солов, какво е направила администрацията във връзка с обявеното извънредно положение, Попов обясни, че ДНЕС е подписал заповедтта, с която се затварят пенсионерските клубове, галериите, музеите и други общински обекти.

Накрая искам да отделя внимание и на един дребен на пръв поглед факт, който ми направи лошо впечатление. При появата ми, началникът кабинета на кмета Ива Забуртова възкликна: Г-н Стоянов, какво правите тук, заседанието е закрито, добре поне, че имате защитни средства! Отговорът ми бе, че няма откъде да знам, че сесията е закрита за медиите, защото на сайта на Общински съвет няма такава информация, а от началото на 2020 година Ра1 е една от медиите, която не получава никаква информация от Община Пазарджик, включително програмите за отбелязване на 3-ти март и 19 февруари.

Началникът на кабинета има далечен във времето журналистически стаж и все пак не би трябвало да е забравила, че мястото на репортера е там, където е събитието. Ако общината иска да се отразява честно и коректно дейността й, по – добре да създаде удобства за работа на репортерите даже в нетипичната обстановка, в която се намираме, а не да създава „закрити“ заседание на Общински съвет, защото никой няма интерес да има „мъгла“ в работата на тази толкова важна институция.

Съветниците дебатираха със защитни маски