Иван Панайотов: Пазарджик върви с уверени стъпки към пропастта и ако не вземем решителни мерки можем тежко да пропаднем

ГЕРБ има решение на всички финансови проблеми в Община Пазарджик

Снимка: Момент от пресконференцията

На пресконференция днес на тема „Финанси“ бяха представени основните тези за управлението на бюджета на Община Пазарджик и решенията и мерките, които трябва да се приложат за да се обърнат негативните тенденции. Кандидатът за кмет от ГЕРБ инж. Иван Панайотов анализира финансовото състояние на община Пазарджик към настоящия момент. Общо дълговете  към момента са 25.8 млн. по кредити, плюс 4 млн. към доставчици, признати от общината / според финансовото министерство са 6,4 млн./, около 30 млн. – официални. Към тези цифри трябва да се прибавят 8 млн задължения съгласно  Закона за управление на отпадъците. Общата сума възлиза на    38  млн. със знак минус.

„Тук причините са много – от ниска събираемост на данъците, таксите, наемите и концесионните вноски  до ежегодно неизпълнение на бюджета. Всяка година Община Пазарджик генерира между 2 и 4 млн. дефицит, гласуван като актуализация в края на месец декември“, съобщи Иван Панайотов. Управлението на местните финанси  е ясен белег за неефективност и липса на добро планиране, коментира още кандидатът за кмет от ГЕРБ.

„През 2007 година, първия мандат на Тодор Попов започва  със 7 млн.  излишък в бюджета и за 11 години стават 38 млн. лв. минус. Всички си задаваме навярно въпроса – защо. Това е, защото  парите се управляваха лошо – за 11 години имаме общо продадени имоти на общината за 42 млн. лв. Като пресметнем- 80 млн изхарчени собствени средства  до 2018 г. или за 11 години  – прави по около 7 млн. на година. В същото време не виждаме нищо съществено изградено в общината на тази стойност“, заяви Евтим Янев, експерт и кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ. Община Пазарджик има какво да направи и по-отношение на усвояване на европейските средства.

„Погледнете картата на развиващия се Южен централен район – Пазарджик е, ако не празно, то поне сиво петно, на фона на останалите. За 11 години са изхарчени над 227 млн. от тях 180 млн са за строителство и 47 млн. за проектиране. Това са близо 10 хил. лв. на семейство. Учудващи обекти има от финансираните през програмният период 2007-2014 с европейски средства като – проект за с. Алеко Константиново и с. Главиница – стойност само на проекта – 1,1 млн. лв., селата  Огняново и Хаджиево – 440 х..лв., с. Дебращица – 800 х.лв., Паталеница – 940 х.лв., Црънча – 770 х.лв. А вижте какво става в строителството, само като пример давам договора от тази година,  с една от фирмите, с които работи кмета – не може да плащаме  227 лв. за кубик бетон, при средна цена 130 лв. с труд и превоз, 3.2 лв. за кг. армировка при средна цена 2 лв. и 33лв./м.кв кофраж при средна цена 25лв. Прекалено скъпо е.“, каза още Панайотов.

„145 млн. лв. от средствата, усвоени от Община Пазарджик  са благодарение на правителството и ангажимента за развиване на регионите. Изграденото е  по-скоро не заради кмета, а въпреки кмета и неговите общински съветници“, бе категоричен Иван Панайотов. Той даде пример за добра усвояемост. За последните два мандата, в периода за финансиране на европейски фондове 2014-2020г., в Пазарджик, средствата са 40 млн. лв. или по 400 лв. на човек. За сравнение община Велинград, с 3-4 пъти по-малко население, може да се похвали с 1000 лв. на човек.

„За да има доверие от централната власт трябва да има ясна политическа отговорност, а не криене зад странни коалиции. Имаме увереността на правителството и лично на премиера, че ще ни помагат, но само при условие, че си научим урока и променим философията и практиките на това управление. В основата на добрите отношения между централната и местната власт стои доверието. Доверието към сегашната управа на Пазарджик липсва. А ние можем да го постигнем. „ заяви Иван Панайотов и добави: „Досегашното управление на Пазарджик е тежка безотговорност. Да захранваш един кръг приближени за сметка на пропадането на всички. Защото това са нашите пари”.

ГЕРБ има решение на всички финансови проблеми в Община Пазарджик.

Те минават през спазване на правилата, стратегическо планиране с нормални търгове, конкуренция, плащане навреме на фирмите изпълнители, съгласно сключените договори. Ще бъде направен пълен одит на финансовите средства в Община Пазарджик, последван от пълен анализ на публичните финанси и прилагането на оздравителен план за обръщане на негативните тенденции. ГЕРБ залага на управление за хората, а не за кмета. Областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов направи изявление като политическо лице,че при изборна победа на ГЕРБ няма да има политическа чистка и реваншизъм  на администрацията в Община Пазарджик.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!