Иван Кабуров, зърнопроизводител: Добивите от пшеница са изключително ниски заради сушата и високите температури

Изкупната цена на фуражната пшеница варира от 0.29лв/кг до 0.32лв/кг

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

През изминалата година есенниците бяха засети на време, но през пролетта нямаше достатъчно валежи, а твърде високите температури последните два месеца, тотално намалиха добивите от пшеница в Пазарджишко, съобщи Иван Кабуров, арендатор и зърнопроизводител от Пазарджик. „Това не даде възможност на културите да се развият правилно. Те бяха подложени на стресови ситуации. През май имаше дъждове, които ни върнаха надеждата, но стресираните растения се оказа, че са пораснали само на листна маса и са заложили малко семена, което води до нисък добив“, коментира Кабуров. Той добави, че  около 70% от земеделските площи, засети с пшеница, вече са ожънати в Пазарджишкия край.“

По думите му,  към момента добивите варират от 280 до 320 кг от декар, като за сравнение миналата година те достигаха около 250 кг от декар. Последните две години заради войната в Украйна и отварянето на украинския пазар към Европа се сринаха цените на родната продукция и голяма част от българските пазари вече са заети от украинска жито и пшеница. Това допълнително притиска българските зърнопроизводители.

„А и свръх високите температури изтощават реколтата от слънчоглед това лято. Растенията съхнат и трудно ще оцелеят без дъжд. В тази връзка институциите трябва да влязат в роля и да начертаят планове за развитие и спасяване на сектора – примерно налагането на поливното земеделие. така стопаните няма да разчитат само на дъждовете“, отбеляза Кабуров. 

Очакваме изкупната цена на фуражната пшеница да бъде около 0.35 лв/кг, на хлебната да стигне до 0.38 лв/кг.“, поясни земеделецът. По този начин се очертава по 100 лв загуба от декар пшеница. 

Кабуров обясни, че земеделците нямат възможност да складират житото и пшеницата и качеството им се влошава и така изкупната цена ескалира нагоре.

Останалите пролетници също са в критично състояние и се очаква изключително ниски добиви от слънчоглед.