Люцерната е една от непретенциозните бобови култури, за която последните години има добър пазар, каза Иван Кабуров, земеделски производител от Пазарджик. По думите му, люцерната е устойчива култура, която попада в групата на азотофиксиращите насаждения, които щадят земята и абсорбират азот от въздуха и слънчевата енергия и го вкарват в почвата.
„Повечето земеделци прибягнаха към засяването на площи с люцерна, тъй като тя. Това е и причината за пренасищането на пазара с този тип продукт и трудната му продажба“, уточни Кабуров.
Той допълни, че люцерната се засява напролет, като при осигурено напояване сеитбата може да се извърши през целия вегетационен период, като към края на лятото до началото на есента растенията трябва да са поникнали. Тогава те презимуват успешно дори при ниските зимни температури.