Зираат банк спечели Балканската купа, а Хебър вдъхна оптимизъм

Момчетата на Атанас Петров вдъхнаха оптимизъм преди началото на сезона в Суперлигата

Снимка: Момент от мача

Хебър не можеше да изиграе този мач по друг начин, но можеше да има малко повече късмет в него и да го спечели. Да, щеше да е мегасензация, но можеше да се случи. Гостите от Турция са отбор с неограничен финансов ресурс, който може да има всеки волейболист, който си пожелае. През миналата година в него са играли станалия преди по – малко от месец световен шампион Бартош Курек и Антонов. През тази година привържениците на отбора ще се радват на присъствието на националния разпределител на Сърбия Йовович, двама национали от Иран и един от Чехия. Не пиша тези редове, за да търся оправдание за загубения финал, а да се знае срещу какъв отбор се изправи Хебър!

Очевидно е, че инструкциите на Атанас Петров бяха да се рискува максимално при изпълнение на начален удар. Геймовете, в които момчетата му имаха повече шанс бяха спечелени. Пазарджиклии знаеха чудесно, че ако не затруднят посрещането на гостите от Анкара звездата им Йовович просто ще ги разпилее. От своя страна гостите си мислеха, че са дошли в Пазарджик на екскурзия и просто ще си подпечатат участието в Европа. В хода на мача разбраха, че дяволът им днес е облечен в сини екипи.

Атанас Петров започна мача в състав: Ненчев, Станев, Рагин, Симеонов, Ляфтов и Гантър. Либеро на отбора бе Каракашев. Резултатът бързо набъбна до 5:1 за пазарджишките тигри, когато гостите взеха първия таймаут. Домакините играха резултатно и много красиво, изненадващо за турците. Спечелената преднина, така и не бе заличена от волейболистите на Зираат банк, които не успяха в хода на гейма да стигнат до равенство в точките. Началният удар на нашите момчета бе много силен, посрещането на гостите бе силно затруднено, оттам Йовович можеше единствено да успокоява съотборниците си, но не и да организира атаките им. Геймът завърши при резултат 25:17 за Хебър.  Силна част направи Гантър, а Иван Станев спираше и на единична блокада атаките на турците.

Вторият гейм бе изпълнен с много обрати и интересен волейбол. Пазарджиклии поведоха при 4:2, гостите достигнаха до 6:5 в тяхна полза. При 9:6 за турците Чалъков смени Ненчев, който до този момент се справяше отлично. При 10:15 в игра влезе Никкел на мястото на Симеонов. След прекрасен удар на Гантър резултатът бе намален до 13:15, но до края на гейма разликата така и не можа да бъде стопена и частта завърши при резултат – 25:22 за Зираат банк.

В третия гейм сервисът на домакините стана отново успешен, а грешките значително по – малко. Хебърци продължиха да рискуват при изпълнението му, като две страхотни серии направи Мартин Симеонов. При резултат 17:16 домакините спечелиха свой сервис, до 20:18 запазиха двете точки преднина, за да завършат при 25:21.

В четвъртата част турците разбраха, че Балканската купа е на път да им се размине и изиграха най – добрия си гейм в двата мача, които изиграха в Пазарджик. Те поведоха с 5:3, позволиха на хебърци да стигнат до равенство 10:10. След това волейболистите от Анкара дръпнаха в играта и резултата, за да стане ясно, че ще се играе и пети гейм.

Тайбрекът бе достатъчно драматичен. Хебър поведе с 5:2, но позволи на гостите си да стигнат до точка преднина при 6:5. Хебър стигна до 9:8 в негова полза, но в крайна сметка трябваше да сдаде гейма и мача.

В крайна сметка Зираат банк спечели Балканската купа след победа над Хебър с 3:2 гейма.