За COVID-19 от първо лице: Димитър Хаджидимитров: Само със солидарност и съпричастност на всички, пандемията може да бъде преодоляна

Димитър Хаджидимитров е дългогодишен преподавател по Английски език и председател на Регионален синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа“ – Пазарджик. С него разговаряме за това как той успя за се справи с вируса COVID-19.

PA1: Г-н Хаджидимитров, вие успешно преодоляхте изпитанието COVID-19 – усетихте ли кога и как се заразихте с вируса?

Димитър Хаджидимитров: На 26 октомври, на Димитровден, усетих висока температура около 16 часа, бях на работа и имах часове до 19 часа, едва се добрах до вкъщи. През следващата седмица състоянието ми се влошаваше и след консултация с личния лекар започнах антибиотично и противовирусно лечение, имах 39° и кашлица, както и лек задух. В неделя, на 7 мия ден, се обадих на Спешна помощ, взеха ме за рентгенова снимка, за щастие не се установи наличие на пневмония. Не бих могъл да предположа къде точно съм се заразил, това би могло да е навсякъде в публична среда. Никой не е застрахован, по-важно е да се внимава и да се спазват мерките. На 2 ноември си направих PCR в домашни условия, извиках лаборант. След 2 дни получих резултата Covid 19 Positive.

PA1: Разкажете за симптомите и лечението, което преминахте?

Димитър Хаджидимитров: Моите симптоми бяха типични: висока температура до 39, кашлица, леко задъхване,  намалено обоняние. Лечението беше предписано от лекар специалист – няколко антибиотика, добавки, витамини и други препарати. 12 – 14 дни се поддържа температура и не може да се спи и яде нормално, губи се мускулна маса.

PA1: Какво бихте казали на всички, които смятат, че COVID-19 е измама?

Димитър Хаджидимитров: Темата е обширна, но това са същите хора, които са обсебени от конспиративните теории за т.н  „Нов световен ред“ и подобни хипотези. Има и една немалка част от българското общество, което е опустошено от невежество и неверие, от неуважение и подценяване тежкия труд на лекарите и рискованата физическа среда за учителите. В социалните мрежи често се разгаря хейт по отношение на хората на първа линия, това е много недостойно за една нация, която претендира да бъде европейска и модерна. Ковид 19 е тежка световна пандемия и само със солидарност и съпричастност на всички, може да бъде преодоляна. На антиваксърите бих казал, че никой няма да ги ваксинира насила, останалите хора ще ги пазят.

PA1: Какво ви крепеше през всичките тези тежки за вас дни?

Димитър Хаджидимитров: През цялото време си мислех, че трябва да оздравея, за да бъда полезен на семейството и работата си. Това ми даваше кураж и сили, както и вроденият ми оптимизъм.

PA1: Като човек преминал през това опасно заболяване, какви са вашите препоръки не само към хората, но и към управляващите, за по-бързо справяне с епидемията?

Димитър Хаджидимитров: Препоръките ми за овладяване на Ковид- кризата са за по-висока отговорност от цялото общество, съпричастност и състрадание. По-строгите мерки и ограничения за известен период са неизбежни, но ще дадат ефект. Трябва да има и компенсации и финансови облекчения за работещите хора, които са в принудителен отпуск, както и за малкия бизнес от страна на държавата. Искам да изразя голямата си благодарност на д-р Маринела Мартинова, д-р Росица Маринова, д-р Марияна Стоянова и д-р Мария Пачева от Белодробна болница-Пазарджик за грижите, консултациите и изписаното ми лечение. Другата седмица почвам работа с голямо желание, макар и в дигитална среда.  Бъдете здрави и се пазете!