За фалшивите новини и опасностите от тях говорят тази вечер в bTV Репортерите

Филмът „Внимание! Fake news!”на международния редактор Русалин Венев с ключови съвети за разпознаването на „фейк“ новини

Снимка: bTV

Днес на фокус в TV Репортерите е тема, която става все по-актуална с наближаването на предстоящите евроизбори, а именно фалшивите новини. Експерти предупреждават, че те представляват сериозен и реален проблем, който може да има много негативни последствия. Лесно ли се манипулира общественото мнение? И кой печели от разпространяването на лъжи?

В стремежа си да дадат на зрителите всеобхватна и обективна картина на случващото се в навечерието на изборите за Европейски парламент, във филма „Внимание! Fake news!” международният редактор на bTV Русалин Венев и операторът Борислав Мавров ще разкажат една история за опасностите, криещи се в световната мрежа. Специално за зрителите на bTV Репортерите открито ще говорят софтуерният експерт Преслав Наков и председателят на фондация „Евроактив” Кристоф Леклерк, които предупреждават, че хората трябва да бъдат много внимателни с публикациите, които четат в Интернет. Видеомонтажистът Ивелин Илиев пък ще покаже колко е лесно да се направи клип с фалшиво съдържание.

Как хората могат да се предпазят от „фейк” новините? И на кого да се доверят в безбрежния океан от информация, който представлява Интернет?