Заразените в областта са 51, хоспитализирани са 20

Всички болници в град Пазарджик имат готовност да приемат пациенти с коронавирус

Архив

Областният управител Стефан Мирев проведе извънредно заседание на Областния кризисен щаб, на което бе обсъдена работата на лечебните заведения в град Пазарджик след констатираното огнище на зараза в МБАЛ Пазарджик. В онлайн брифинга на областния управител участваха и д-р Димитър Савов от МБАЛ Пазарджик, д-р Фани Петрова, директор на РЗИ.

Общият брой на заразените с COVID-19 в областта е 51, хоспитализираните за момента са 20 – 17 в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик, 2 в МБАЛ „Хигия“ и 1 в МБАЛ „Уни Хоспитал“ гр. Панагюрище. Поставените под карантина към днешна дата в област Пазарджик са 1548. Общо 308 са карантинираните лица, котактни на последните заразени с коронавирус в периода 4-7 май.

Извършени са всички дезинфекционни мероприятия в МБАЛ Пазарджик след констатираните 9 случаи на заразени медицински лица с коронавирус. Приключи 24-часовата карантина на Интензивното отделение и там отново се приемат пациенти. Продължава и всекидневна дезинфекция на всички отделения. Всички отделения са снабдени с необходимите количества лични предпазни средства има и в резерв. Няма недостиг на предпазни средства в лечебните заведения в област Пазарджик.

В приема и лечението на COVID болни ще се включат активно и останалите болнични заведения в областния град, след изчерпване на местата в ИО на МБАЛ Пазарджик. Това са МБАЛ „Хигия“, където има вече двама пациенти с коронавирус, Специализираната болница за лечение на белодоробни заболявания в Пазарджик и МБАЛ „Пълмед“, клон „Здраве“ Пазарджик.

Започна тестуването в социалните услуги в област Пазарджик. До момента са изпратени за изследване 145 проби. Екипите на РЗИ продължават да работят. Обхванати са старчески домове и социални услуги в Пазарджик, Главиница, Батак и Велинград.

За стриктното спазване на противоепидемичните мерки и избягване струпването на хора пред МБАЛ Пазарджик, частната охрана на здравното заведение ще бъде подпомогната от дежурен полицейски патрул на МВР Пазарджик.