Част от хлебопроизводителите в Бургаско, които са използвали метан за захранване на основните си производства, са преминала на газ. Въпреки скъпия ток за бизнеса, не е имало такива, които са избрали синьото гориво като алтернатива на електрическата енергия. Това каза председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев.
По думите му всякакви промени по поточните линии в производствените предприятия изискват немалък финансов ресурс, а не всички производители могат да си позволят това.
През 2023 година Людиев вижда спокоен и по-предвидим пазар в сравнение с последните две години. Той е категоричен, че нулевата ДДС ставка за хляба е оказала влияние на цените за крайните потребители. Покачване обаче има, но при определени суровини, нужни за някои хлебни изделия.
Той допълни, че се наблюдава и повишаване на разходите за производства, които използват площи под наем. Цената на основната суровина за производството на хляб – брашното, засега запазва сравнително стабилни нива, а очакванията са това да бъде така и до края на 2023-а.
Източник: pariteni.bg