Жители на Пещера се самоорганизират за провеждане на местен референдум

Колаж в социалната мрежа

Повод за това е обявеното уведомление за инвестиционно намерение за изграждане на депо за опасни отпадъци към инсталацията за изгаряне на отпадъци на „Грийнбърн“ ЕООД.

Двигател на общественото недоволство е жителката на Пещера Златка Цвеева, която сподели пред Ра1, че родопския град е „настръхнал“ от обявеното намерение.

Създаден е инициативен комитет, който си поставя за цел да събере подписи и предизвика местния общински съвет да обяви местен референдум, който да даде възможност на гражданите на Пещера да изкажат мнението си и евентуално спрат инвестиционното намерение, което според организаторите би влошило качеството на живот в града.

„Самата подписка стартира от 20 януари, като в следващите дни ще ви запозная с това къде ще можете да се подпишете. Време е да покажем, че не сме само „пишещи“ в социалните мрежи. Сега е момента да се държим като граждани и да се опитаме да направим така, че децата ни и децата на тяхните деца да не ни обвиняват в бездействие и овчедушие! Защото Биовет и всичките им подразделения и собствениците им може да са силните на деня, но ние сме силата на бъдещето! И хора, не ми пожелавайте успех. Успехът трябва да е за всеки един от вас, всички живеем в Пещера и всички трябва да сме заедно и да се борим. Лично аз отказвам да дам моя град на Биовет или който и да е друг! Пещера е на пещерци!“, коментира Златка Цвеева в социалната мрежа.