Жители на Белово с подписка срещу изграждането на фотоволтаичен парк близо до къщите на хората

Жители на Белово и квартал „Малко Белово“ организират подписка за отстояние от 2 000 метра от къщите на хората на фотоволтаичен парк с мощност 13 МW/р.

В призива, публикуван от г-жа Златка Стоева се посочва, че от няколко дни е започнал строеж на един от най-големите фотоволтаични паркове на едва няколко метра от къщите в квартал Малко Белово , град Белово, област Пазарджик.

Фирмата изпълнител потвърди че ще изграждат структура от фотоволтаични панели с мощност 13 MW/p. Това е много мощно. В света такива съоръжения са на разстояние няколко километра От къщите на хората.

Отделно от това компанията притежава земите от двете страни на общинския стар път свързващ Малко Белово и Белово. Искат да го затворят , за да го ползват за собствени нужди. Ние ползваме този път.

Искаме отстояние от къщите ни на поне 2000 м от подобни съоръжения и общинския път да остане отворен, посочва Стоева.

Соларните панели не са вредни, но инверторите им имат слабо електромагнитно поле. Когато мощността е толкова голяма-обаче – то няма да е слабо вече.

Никъде другаде в света фотоволтаични паркове НЕ строят близо до къщите на хората.

Доказано е,че постоянно облъчване от електромагнитни вълни води до безпокойство, тревожност, раздразнителност, кожни проблеми, и дори завишени нива на ракови образувания. Инициаторите на подписката призовават за подкрепа.