Жителите на Пазарджик и областта подкрепят протестите, но са категорично против проявите на агресия и насилие, според анкета на Pa1

Жителите на Пазарджик и областта подкрепят протестите, но са категорично против проявите на агресия и насилие. Това показват резултатите от две последователно отправени запитвания в социалната мрежа Фейсбук. Запитванията достигнаха до хиляди хора, а в тях се включиха стотици, за което редакторският екип на Pa1.bg благодари.

В първото запитване нашите читатели отговориха на въпроса: „Одобрявате ли протестите с блокади на пътища, барикади и гражданско неподчинение, като начин за постигане на цели ?”.


Във второто запитване,
потърсихме мнението им по въпроса:След сблъсъците на протеста от 02.09-ти, оправдавате ли проявите на агресия от страна на протестиращите ?”.

Обобщението на дадените отговори и получените коментари води до два извода. Първият е, че натрупалите се нередности в редица сфери на обществено-политическия живот, според по-голямата част от участниците в анкетата са основание за протести и блокади. Има и такива, които не одобряват гражданското неподчинение като начин за постигане на цели.

По отношение проявите на агресия и насилие, участниците в анкетата са категорични, че макар и недоволни, протестиращите са длъжни да се държат цивилизовано. Според част от тях агресията поражда нова агресия.

Всички участници в анкетите се обединяват около тезата, че правото на избор и правото на протест са част от демокрацията, но не и опитите да се използва това право, за да се наложи чрез сила определена позиция.