„Животът е прекрасен с Лео Бианки“ разкрива тайните на конското месо в Катания

Лео ще седне на масата на Берлускони

Снимка: bTV

Тази сряда „Животът е прекрасен с Лео Бианки“ в „Преди обед“ ще отведе зрителите на bTV сред ароматите и вкусовете на Катания.  Италианецът-кулинар ще посети своя приятел Рикардо – собственик на тратория и четвърто поколение месар. Двамата ще покажат как се готви най-вкусното и крехко конско месо в Сицилия, а Лео ще седне на масата на Силвио Берлускони.

Домакинът ще сподели, че през кухнята на семейния бизнес преминава всеки от фамилията, за да се предава традицията на занаята. Според Рикардо това е една мисия, наследена от предците му, а ресторантьорството е избрал заради професионалния начин, по който се представя всяко ястие.

Традицията да се консумира конско месо на острова датира от времената на масова бедност в Катания. Когато индустриализацията замества конете като основно превозно средство, местните са осъзнали, че освен вкусни, те са и в изобилие. За популярността на конското месо допринася и фактът, че то съдържа повече протеини от основните меса и това го превръща в здравословен източник на енергия.

Рикардо ще разкаже пред екипа на „Преди обед“, че най-търсени в неговият ресторант са конските кюфтета, които се сервират с галета, пармиджано реджано, яйце, сол и олио. Комбинира се прекрасно с „ла страца“ – салата от чери домати и пресен червен лук от Калабрия и чаша червено вино от Етна. На ден той изразходва около 70 кг. месо, а мотото му е, че „доброто месо е суровото месо и варената риба“. Лео ще сподели, че неговият клиент в България Григор Димитров също е фен на този деликатес и го оценява високо при всяка своя визита в ресторанта му. За десерт домакинът ще предложи и любимата си торта „Федора“, която съдържа пандишпанови благове, овча рикота, изпечени бадеми, парчета шоколад и прясна сметана.

Защо мазнината на конската пържола се яде преди месото, коя е най-добрата марината за протеина и защо е перфектната храна за всяка възраст? Какви са на вкус кюфтетата с филаделфия и шам фъстък, как спортуват ресторантьорите и колко вино пие Берлускони   –  тази сряда в „Преди обед“ по bTV.