ЕС реагира: Налагат мита за стоки от Temu и Shein

Снимка: "Труд"

Европейската комисия планира да наложи мита върху евтини стоки, внасяни от китайски онлайн търговци на дребно, включително Temu и Shein, в опит да спре възхода им, пише „Файненшъл Таймс“. Въпреки коментарите, че предлаганите от тези платформи стоки не отговарят на стандартите на ЕС, потребителите от Европа продължават да ги купуват заради по-ниските им цени, от което страдат онлайн търговците в страните от ЕС.

По-късно този месец Европейската комисия ще предложи премахването на сегашния праг от 150 евро, под който продукти могат да се купуват безмитно, казват трима запознати източници за „Файненшъл Таймс“. Основните платформи под прицел са китайските онлайн търговци Temu, AliExpress и Shein, казва един от източниците на „Файненшъл Таймс“.

Миналата година 2,3 млрд. продукта под безмитния праг от 150 долара са били внесени в ЕС, посочва Европейската комисия. Вносът на купени онлайн стоки е нараснал над двойно на годишна база, надхвърляйки 350 хил. продукта през април – или почти две доставки на домакинство, показват данните на ЕК.

Разпоредбите ще важат за всеки онлайн търговец, доставящ на европейските потребителите директно от страни извън блока. Базираната в САЩ Amazon обикновено използва продавачи, базирани в Европа.

Предложенията ще бъдат отправени при подготовката на новата комисия, която ще започне работа по-късно тази година. Европейската комисия вече предложи премахването на прага за митата миналата година, но може да поиска ускоряване на процеса, за да се пребори с евтиния внос, казва представител на ЕК. Друг обаче предупреждава, че постигането на договорка между страните на ЕС може да бъде трудно предвид факта, че новият режим ще увеличи натоварването на вече претоварените митнически служители. Освен това проЕС мяната ще бъде в ущърб на потребителите, които ще трябва да плащат по-високи цени за стоките.

Източник: „ТРУД“