Епизоотичната комисия се обедини около тезата, че опасни са свинете от „задния двор“

Областната епизоотична комисия взе мерки за неразпространение на болестта Африканска чума по свинете в Пазарджишка област

Снимка: Момент от заседанието
Ако в областта възникне огнище на Африканска чума по свинете, то източникът му ще е в някой заден селски двор, около тази теза се обединиха участниците в заседанието на Областната епизоотична комисия. Според участниците в срещата, в специализираните ферми нивото на контрол и биосигурност е високо, спазват се всички разпоредби, свързани с отглеждането и изхранването на животните и възможността от там да тръгне зараза е минимална.
В същото време положението не е „розово“ в т. нар. „заден двор“ /по този начин специалистите наричат домашните животни, които в повечето селски къщи се отглеждат/. Там няма никаква информация за състоянието на животните, начините на хранене и отглеждане.
Пещерският производител Хюсеин Хюсеин сподели, че между държавните структури липсва единодействие, а заболяването може да доведе до огромни последствия за отрасъла. По неговите думи става дума за около 4 млрд. лева, като цяло в тази дейност са включени около 50 000 човека.
Собственикът на свинекомплекса в Братаница пък изрази недоумението си, че не се обръща внимание на пазара за животни в Черногорово, където ежеседмично се търгува стока в камиони, която няма абсолютно никакви редовни документи.
Шефът на Регионалната дирекция по горите пък сподели за проблем при ловуващите, които изчаквайки резултатите от направените проби, които обикновено траят седмица, няма къде да съхраняват отстреляното животно.

Взе се решение, още днес кметовете на населените места да започнат инвентаризация и се установи коректен брой на домашните животни. Взеха се и други решения, с които ще се направи опит да не се допусне разпространението на болестта в областта.

Повече за разпространение на болестта, можете да научите в приложения файл.

Leaflet ASF Tsv