Екатерина Захариева в Пазарджик: Промотирам България навсякъде

При възможност не пропускам да го направя и за областта, призна вицепремиерът

Снимка: Посещение в машиностроителна фирма

Уверявам ви, че в качеството си на външен министър винаги промотирам България като страна, където може да се инвестира, а при възможност го правя и за Пазарджишка област, това коментира по време на посещението си днес в Пазарджик вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на срещата в Българо – германският център за професионално обучение тя акцентира върху професионалното образование, което е един от приоритетните проекти на правителството. По думите и пазарджишкият Българо-германски център има постигнати много добри резултати. Един от вариантите за противодействие на демографската криза е да се направи така, че българите напуснали страната да се върнат, коментира Захариева. Според нея, специалистите са изчислили, че това ще се случи, когато доходите в България достигнат до ниво от около 63 процента от тези, които се получават в чужбина. На този етап този процент е 51, а растежът през миналата година е бил 11 процента. В Пазарджишка област безработицата е 8,2%, което е над средното за страната, където тя е 5,6%, а в Община Пазарджик тя е 3,4 процента, каза Захариева. Тя обясни, че смисълът на професионалното образование е учене плюс практика, а в държавите, където то се реализира успешно, безработицата е най-ниска. Захариева изрази готовност да съдейства за развитието на центъра и усвояването на средства по различни програми, включително и „Еразъм+“. Трябва да съсредоточим усилията си върху трайно отпадналите от пазара на труда. За това трябва да помогнем да се срещнат търсенето и предлагането на работни места.

Обиколката на Екатерина Захариева продължи с посещение в Центъра за рехабилитация и социална интеграция на лица с онкологични заболявания. Когато помагам на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик съм убедена, че това е едно от най-смислените неща, които правя. Искам да призова всички мъже и жени: Отделете 15 минути за профилактичен преглед и така можете да   спасите своя   живот, това каза пред екипът и потребителите на социалната услуга  в Центъра Екатерина Захариева. Тя посети единствения в страната Център за рехабилитация на онкоболни броени дни преди да стартира 17-та кампания за профилактични прегледи за рак на гърдата. Увлечена от ежедневието българската жена не намира време за себе си. Бих искала тази кампания да бъде насочена към работещата жена, каза още Захариева, минути след като разряза голяма розова торта под формата на панделка-символ на кампанията. От екипът на центъра приветстваха Захариева като стар приятел и показаха мобилният ехограф, който беше закупен и дарен с нейно съдействие преди две години. През 2017 година с негова помощ са извършени 1470 безплатни профилактични прегледи в Пазарджишка област. Благодарение на кампанията са открити 4 случая на рак на гърдата в начален стадий и един е новооткритият случай на рак на щитовидната жлеза.

С помощта на успешни българи започваме една кампания с външно министерство и нашите 104 посолства, консулства и консулски служби по света, да представим възможността за живот и работа  в България, каза пред представители на бизнеса от Сдружението на предприемачите и работодателите в Пазарджик Екатерина Захариева. Твърдо вярвам , че една от основните роли на външния министър е да презентира България. Правителството освен да финансира програми за заетост, има за задача и да подпомогне участието на бизнеса в този процес, коментира Захариева. Тя обясни, че един от най-често задаваните въпроси от страна на бизнеса е как да се подпомогне връщането на работната ръка в страната. По думите и има положителна тенденция и тя и свързана с факта, че за миналата година почти се изравнява броят на напусналите страната и тези, които се връщат. Напоследък се стремим да опростяваме процедурите за така наречените  сини карти за работа. Украйна и Молдова също са възможности които трябва да се използват, каза още Захариева. Промотирам Пазарджишка област за инвестиции, имаме потенциал, увери Захариева и  призова местния бизнес да се включи в дуалното обучение. Средства за това са осигурени по швейцарската програма и това е един от начините да набавите липсващите кадри, каза още тя. Захариева обеща да съдейства на местните професионални гимназии да бъдат включени в проекти за финансиране с цел подобряване на материалната база и усъвършенстване на учебните програми. На срещите присъстваха областният координатор на ПП ГЕРБ Пазарджик Найден Шопов, общинския ръководител на ГЕРБ Пазарджик Гинче Караминова, заместник областният управител Йордан Кожухаров , общински съветници.