Евгени Попов, ТД „Незабравка“: За да изкачиш върхове като Мусала, Вихрен и Ботев, трябва да имаш добра физическа подготовка

За да изкачиш върхове като Мусала, Вихрен и Ботев, трябва да имаш поне минимална физическа подготовка, каза Евгени Попов, зам.-председател на Туристическо дружество „Незабравка” – град Септември.

Той уточни, че високо в планината въздухът е много разреден и денивилацията е много голяма, защото се движиш буквално на 50, 60 градуса наклон. Планинарят добави, че Мусала е най-лесен за качване от трите върха, а най-тежките са Ботев и Вихрен. Изкачването на Вихрен отнема около 3 часа, като трябва да се почива на всеки половин час поне за 5-10 минути.

„Белмекен е също добро предизвикателство за начинаещия планинар. Той представлява една скална пирамида, като горе е една равна повърхност около 10 декара, а метално съоръжение посочва най-високата точка, където се събира огромно количество сняг. От Белмекен се открива невероятна гледка към язовирите“, каза Попов и отбеляза, че всеки маршрут трябва да се преминава с опитен водач и добра екипировка.

„В раниците си да се избягват да се носят метални предмети и телефони, особено, когато има гръмотевици, защото са естествен проводник. В планината винаги има риск и туристите трябва добре да познават местата, които посещават. Да се избягват ридове, от които може да паднат скали. Трябва да се следи теренът и да се подхожда с малки групи. Задължително да има предварителна информация за метеорологичната обстановка и, ако тя е неблагоприятна, в никакъв случай да не се тръгва по маршрута, защото от безразсъдство може да се стигне до фатален край. Водещи винаги трябва да бъдат по-старите и по-опитни планинари“, каза Попов и добави, че преходите в планината на дълги разстояния не са препоръчителни за хора със сърдечни проблеми и за такива, които имат проблем с опорно-двигателната система.