Евгения Раданова за травмите на леда и в живота

Носителката на три олимпийски медала от зимни игри гостува в "Търси се"

Снимка: bTV

„Когато човек си постави висока цел, например да бъде номер 1 в света, трябва да дава сто процента от себе си“, казва Жени, чиито професионален успех е без аналог в историята на българския спорт.

Според Асен Йорданов, неин приятел и състезател по шорттрек, Евгения Раданова е доста скромен човек, обича да постига своите цели и с много добро чувство да хумор, макар да не го показва. „Тя не е от хората, които в труден период веднага търсят помощ от друг човек, винаги обича да се справя сама“, допълва той.

„Тя притежава, които качества, които в днешно време са забравени от повечето хора. Ако трябва да я опиша с една дума, тя е борец. Има душа, огромна като океана, и дар е да познаваш и работиш с такъв човек. Цялостното й поведение е вдъхновяващо“. Думите са на Катрин Маноилова, един от най-младите таланти в родния шорттрек.

„Искам да предам целия опит на своите бъдещи наследници в професията, но искам хората да са малко по-спокойни и да вярват в себе си“, казва Раданова.

По думите на приятелката и Петя Митева тя „беше и си остана едно прекрасно дете“. Тя е доста дискретна личност, разкрива Петя. Разказва за случай, в който кънка разрязва лицето на Жени по време на тренировка през 2001 г. –  доста тежък период, който тя преодолява и успява да се върне на леда. Това се случва три месеца преди олимпийските игри в Солт Лейк Сити, където печели първите си два олимпийски медала. Инцидентът през 2001-а, чисто физически не бе тежка травма, но психологически бе огромна травма, казва Жени.

Петя се възхищава на Жени и заради това, че няма промяна в отношението й към хората, въпреки всичко, което е постигнала.

В „Търси се“ Жени се връща и към най-тежкия момента в живота си – загубата на нейната майка.

„Рядко са ме сразявали ситуации в живота, но това определено ме сломи, откровена е тя. Никога не съм мислила за този момент и, със сигурност, не съм го преживяла, но животът продължава“…

Приятелят и Юлиян Ангелов разказва за тяхната среща и за любовта, която идва още докато са съотборници и тренират заедно. Двамата са заедно вече над 15 години. „Тя винаги си поставя високи цели и ги преследва упорито, сега се занимава с детския отбор в кънките и мисля, че и там ще успее“, смята Юлиян. „Зная, че съм труден характер, особено в определени моменти. Той е единственият, който не се е отказал от мен“, казва Жени с усмивка.