Д-р Темнилов: Няма промяна в състоянието на заразените с коронавирус

Кметът и шефът на МБАЛ - Пазарджик обсъдиха положението със заразените в здравното заведение

В областната болница се лекуват трима пациенти с доказани случаи на коронавирус. Няма промяна в състоянието им.  За лечението им са поръчани  от Здравното министерство  и вече  са доставени  2 опаковки хлорохинов фосфат – медикамент, който помага при  COVID 19.

Това съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов на среща с кмета на община Пазарджик Тодор Попов.  За момента не се налага   обдишване на  пациентите, но те се нуждаят от интензивни грижи от специалисти от Инфекциозно отделение- Пазарджик.  В  преобразуваното в  изолатор за болни от коронавирус   Неврологично отделение вече е инсталиран  един дихателен апарат, както и апарат за диализа. Ако нямат усложнения смятам, че изходът  от лечението  и на тримата пациенти ще е добър, коментира д-р Темнилов. Двете възрастни жени, които са на 72 години и 77-годишният мъж, са изолирани, а за  да се грижат за  тях в бившия хоспис над отделението вече живеят началникът му д-р Мария Пишмишева, две медицински сестри и двама санитари.

Към момента Спешно отделение е екипирано с 30 защитни костюма, но  нуждите от такова облекло нарастват, сподели д-р Темнилов. Той обясни, че по нареждане на Националния кризисен щаб всяка информация, касаеща случаи на коронавирус, се координира и огласява от РЗИ-Пазарджик, за да се гарантира от специалистите, че  данните, които се предоставят на обществеността ще бъдат точни, прецизни и достоверни. Д-р Темнилов съобщи също, че всички останали отделения в МБАЛ-Пазарджик продължават да работят нормално в условията на обявено извънредно положение.  Той  поиска съпричастност и помощ от медиците от други лечебни заведения, които да подпомогнат работата на спешните лекари.

Д-р Темнилов изрази своята увереност, че ако всички сме дисциплинирани и спазваме наложените ограничения ще се справим по-лесно със заболяването. Той предупреди, че вирусът на паниката и стреса е по-опасен от  COVID 19.

Под задължителна карантина в община Пазарджик са общо 240 човека до момента – това са хора, прибрали се от чужбина – от рискови държави, в които има случаи на COVID 19 . Тези хора минават задължителна карантина, съобщи кметът на община Пазарджик  Тодор Попов.  В обръщение към жителите на община Пазарджик  той призовава стриктно да  се спазват мерките, определени от Националния оперативен щаб.

Очаква се в началоот на април в здравното заведение да се получи дарение, което е със съдействието на кмета.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов изказа своята благодарност  и  на Фондацията на Димитър Бербатов,  от която чрез Българския лекарски съюз и Регионалната колегия на БЛС в Пазарджик предоставят 10 защитни костюма. Д-р Темнилов  благодари още и за полученото днес дарение от 500 предпазни маски за многократна употреба, които са дарени  от пловдивската фирма  Тони-К чрез проекта на нициативната група #ЗаДоброто и Фондация Bcause.