Д-р Райна Соколова: За да бъдеш добър лекар, преди всичко трябва да си добър човек

Специалистът по гастроентерология д-р Райна Соколова вече е част от екипа на Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Като ученичка често и се налагало да бъде лекувана в болница, и така се появил в нея интерес към медицината. Споделя, че никога не е съжалявала за избора си. Убедена е, че всеки, който иска да бъде добър лекар, трябва да е готов да дава повече, отколкото ще получи.
-Как се насочихте към медицината?
Д-р Р. Соколова: В юношеската ми възраст се налагаше често да бъда лекувана в болница. Тогава възникна интересът ми към медицината. В семейството ми нямаше лекари. Родителите ми се надяваха, че ще се откажа от избора си, защото имаха други планове за мен. Но когато разбраха, че съм решила твърдо, ме подкрепиха напълно. Никога не съм съжалявала за избора си, и не мога да се представя да работя нещо друго.
-Защо избрахте Гастроентерологията?
Д-р Р. Соколова: Това стана по-скоро случайно. След завършването на висшето ми образование имах идеята да специализирам „Акушерство и Гинекология“, но за съжаление нямаше свободно място за специализация в Окръжната болница. Започнах работата като участъков лекар. Първо работех в Брацигово, а после в Пазарджик. След около година се отвори възможност за работа в IV -то Вътрешно отделение на Окръжната болница в Пазарджик. Тогава се оформи и интересът ми към Вътрешната медицина и особено Кардиологията. Скоро след вземането на специалност „Вътрешни болести“ започнах работа като консултант-интернист в I-ва Хирургия при д-р Никола Владов, сега проф. Владов, който в момента е началник на клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА. Работейки в Хирургия разбрах, колко важно е пациентите да отиват на операция, след като са уточнени диагностично чрез образни и инструментални изследвания. Това съвпадна по време с бурното развитие на технологиите в Гастроентерологията. Закупен беше първият фиброколоноскоп. Проведох обучение по долна и горна ендоскопия в Клиниката по Гастроентерология на УМБАЛ „ Свети Иван Рилски“, където се запознах с изключителни гастроентеролози. Това окончателно затвърди желанието ми да специализирам Гастроентерология, което направих в периода 2004 – 2007 г.
– Какви са основните Ви интереси?
Д-р Р. Соколова: Нашата специалност става все по-високо специализирана и високо технологична, поради което не е възможно човек да е еднакво подготвен във всичките й аспекти. Подчертан интерес имам към хроничните възпалителни чревни заболявания – Улцерозен колит и Болест на Крон, към панкреасната и чернодробната патология.
– Как успяхте да се наложите във Вашата област?
Д-р Р. Соколова: С много труд, търпение и лишения. За щастие съм имала пълна подкрепа от семейството ми, и особено от съпруга ми – д-р Красимир Соколов, който е анестезиолог. Имала съм и късмета, в професията си да срещна добри учители и колеги, от които много съм научила.
-Кое е най-важното, за да станеш добър лекар?
Д-р Р. Соколова: Преди всичко да си добър човек. Може да се усвои всяка професия, колкото и сложна и отговорна да е, но човещината е това, което те отличава от другите. Медицината, и в частност Гастроентерологията, се развиват изключително бързо, затова трябва много четене, постоянно обновяване на знанията и уменията, особено когато си вече утвърден и уважаван специалист. Защото именно от такива специалисти често се очаква да бъдат арбитри, „ последна инстанция“, както се казва. Всеки, който иска да бъде добър лекар, трябва да е готов да дава повече, отколкото ще получи. И като възнаграждение и като отношение. Особено напоследък.
-Кога трябва да потърсим гастроентеролог?
Д-р Р. Соколова: Важна е профилактиката. Появата на симптоматика, обикновено е късна изява на съществуваща болест. Често, за съжаление, пациентите идват при нас в етап на заболяванията си, в който почти нищо не може да се направи за тях. В съвременния свят това е неприемливо. Високо специализираната медицинска помощ в България е достъпна много повече, отколкото на много места по света, въпреки постоянното недоволство от системата. Затова е много жалко, когато попаднем на авансирали, не навреме диагностицирани болни. Добре е да се посещават общо практикуващите лекари за ежегодния профилактичен преглед, който включва и пакет от изследвания. Той ще насочи пациента към специалист при необходимост. Разбира се, съществуват така наречените „алармиращи симптоми“ – кървене, отслабване на тегло, болки в корема, отвращение към храна, промяна във вкуса. Те са категорично показание за консултация със специалист. За съжаление, обикновено са късни симптоми. Не трябва да се чака появата им. Важно е също, че при случайно установени анемия или ниско ниво на серумното желязо, пациентът първо трябва да проведе ендоскопски изследвания на стомах и дебело черво, за да се изключи болест на тези органи, вкл. злокачествена, и чак след това да бъде насочен към хематолог или да бъде назначавано заместително лечение с железен препарат.
-Колко често препоръчвате да се правят профилактични прегледи при гастроентеролог?
Д-р Р. Соколова: Желателно е профилактично да се провежда коремна ехография поне веднъж годишно. При поява на оплаквания, преглед в неотложен порядък. Добре е да се прави веднъж годишно ПКК, серумно желязо, АЛАТ. След 40- тата година – фекален тест за окултни кръвоизливи.
-Колко е важна апаратурата във Вашата работа?
Д-р Р. Соколова: Тя е от огромно значение за качеството на работата. Технологиите в нашата специалност непрекъснато се развиват, което прави възможностите за точна диагностика и лечение все по-големи. Гастроентерологът не може без добри ендоскопски апарати и без добър ехограф. Много се радвам, че в Първо вътрешно отделение вече разполагаме с ехограф, който е най-висок клас във всички ехографски методики. Подобен апарат съществуваше и преди в отделението, но новият е със значително по-големи възможности от предишния. От 1-ви ноември в отделението е факт и нова ендоскопска система, която е създадена по качествено нова технология и е от първите такива в България. За целта беше създаден и ендоскопски кабинет в самото отделение, който в момента е в процес на оборудване.
-Кой е най-важният съвет, който давате на пациентите?
Д-р Р. Соколова: Да водят умерен начин на живот с повече физическа активност, по – малко консумация на вредни храни и напитки, без да се изпада в крайности. Да слушат съветите на личния си лекар и специалистите, да четат по-малко в интернет и да не си поставят диагнози сами.