Д-р Красимир Кулински: Към момента личните лекари нямат утвърден алгоритъм за лечение на пациенти с коронавирус

Според него, лечението се избира индивидуално с оглед на симптоматиката

Снимка: zdravennavigator.bg

Към момента личните лекари нямат утвърден алгоритъм за лечение на пациенти с коронавирус. Това каза д-р Красимир Кулински, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Пазарджик. По думите му, пациентите, които са в тежко състояние след заразяването, задължително се хоспитализират в болница, където им се провежда лечение под наблюдение.

Болните с положителен PCR тест, но без изявени симптоми, се лекуват с обикновени симптоматични лекарства – температурапонижаващи, противовъзпалителни, витамин С в големи дози и комбинации от витамини. Пациентите без симптоми, които са под домашна изолация, просто поддържат контакти с личните си лекари и при обостряне на симптоми, се вземат мерки.

Пациентите с хронични заболявания прекарват ковид по-тежко, защото те се влошават бързо. При около 80% от случаите това налага хоспитализация в болница. Не се умира от коронавирус, а от усложненията, които настъпват след заразяването с него и обострянето на съществуващи хронични заболявания“, уточни д-р Кулински.

Според него, противогрипните ваксини са препоръчителни за хора с хронични заболявания, такива над 65 години и най-вече при тези, които работят в контактна среда.