Д-р Ива Петкова, МБАЛ-Пазарджик: В над 98% от случаите, открит навреме, ракът на кожата е лечим

Безплатни прегледи за превенция на рак на кожата се проведоха в Кожно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Повече от 90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити в начален стадий, категорични са лекарите. Важно е да се знае, че ракът на кожата основно се причинява от прекомерното излагане на слънце и на слънчевите изгаряния в детска възраст, както и че пациентите със светли кожа, коса и очи, са по-изложени на риск от останалите, обяснява д-р Ива Петкова от Кожно отделение, която участва в кампанията.
-Д-р Петкова, защо се включихте в тази кампания?
Д-р Ива Петкова: Включих се в кампанията, защото наблюдавам много често, че пациентите не са достатъчно информирани в кои случаи е необходимо да потърсят помощ от специалист и колко всъщност е важна превенцията на рака на кожата. Смятам, че това е една много добра кауза, за която си струва всеки от нас да отдели поне един от работните си дни в името на едно по-информирано и съответно по-здраво общество.
-С какви най -чести оплаквания бяха пациентите, които дойдоха за преглед?
Д-р Ива Петкова: При повечето от пациентите, за щастие, се наблюдаваха обикновени невуси или брадавици, които изискват наблюдение и проследяване във времето.
– Защо са толкова важни профилактичните прегледи?
Д-р Ива Петкова: Профилактичните прегледи при рака на кожата са от изключително значение, тъй като в над 98% от случаите, открит навреме, ракът на кожата е лечим.
-Към коя възрастова група е насочена кампанията?
Д-р Ива Петкова: Тъй като основният рисков фактор за развитие на кожен рак е кумулативното действие на УВ лъчите, таргетът е над 30-годишна възраст, но деца също можеше да бъдат преглеждани по време на кампанията.
– Какво е важно да знаем за рака на кожата?
Д-р Ива Петкова: Важно е да се знае, че ракът на кожата основно се причинява от прекомерното излагане на слънце и на слънчевите изгаряния в детска възраст, както и че пациентите със светъл фенотип-светли кожа, коса, очи, са по-изложени на риск от останалите. Ракът на кожата се развива предимно върху участъци, които са по-често изложени на слънце, включително скалпа, лицето, устните, ушите, шията, гърдите, ръцете.
-Напълно лечимо ли е това заболяване?
Д-р Ива Петкова: Немеланомните видове рак на кожата, открити навреме, са напълно лечими. Меланомът, като най-агресивен кожен рак, има склонност да метастазира в по-напредналите стадии, но открит рано, е лечим, с което отново подчертавам важността на превенцията.
-Какви промени по тялото трябва да алармират и кога да потърсим преглед при специалист?
Д-р Ива Петкова: Най-общо казано, трябва да наблюдаваме кожата си за петна, които:променят цвета, размера и/или формата си, изглеждат различно от останалите, които са асиметрични или имат неравни граници или са по-широки от 6 мм, може да са груби или грапави на пипане (понякога може да напипате лезията преди тя да стане видима), също така може да са разноцветни, да причиняват сърбеж, да кървят или да изтича секрет от тях. Някои изглеждат лъскави или като рана, но не зарастват.
– Има ли хора с повишен риск от развитие на меланом?
Д-р Ива Петкова: Рискови фактори за развитие на меланом са: Раса / етнос. Рискът от развитие на меланом е около 2,6 % за хората със светли кожи и 0,1 % за тези с тъмни кожи.Освен това, рискът от меланом расте с напредване на възрастта. Рисков фактор е и слънчево изгаряне или прекомерно излагане на ултравиолетово лъчение.
-Рисков фактор ли е, ако има случай на болен в семейството?
Д-р Ива Петкова: При около 10% от пациентите с малигнен меланом се наблюдава изразена фамилност. Тези, които имат родители, братя, сестри, страдащи от това заболяване или друг вид кожен рак, е уместно да се наблюдават с повишено внимание.
-Как да се предпазим?
Д-р Ива Петкова: Може да се намали рискът от рак на кожата, като се ограничи или избягва излагането на ултравиолетова или UV радиация, със следните стъпки:
-Да се избягва излагането на слънчева светлина в обедните часове;
-Редовна целогодишна употреба на слънцезащитен крем;
– Носене на подходящо облекло;
-Препоръчително е да се избягват солариумите;
-Повишено внимание към грижата за кожата при употреба на лекарства, причиняващи повишена чувствителност към слънчева светлина.
-Колко често трябва да ходим на преглед при специалист?
Д-р Ива Петкова: За откриването на кожния рак от изключително значение е САМОНАБЛЮДЕНИЕТО. При съмнение за промяна на вече съществуваща или новопоявила се бенка, е уместно незабавно посещение при специалист. При пациенти, предразположени към образуване или лекувани от рак на кожата, съветвам на всеки 6 месеца консултация с дерматолог.
– Вашите съвети:
Д-р Ива Петкова: Използването на слънцезащитен крем всеки ден, дори когато времето е облачно (UV лъчите могат да преминат през облаците и да причинят вреда), е един от най-добрите методи за превенция на рак на кожата.
Нанасянето на слънцезащита трябва да бъде върху цялата открита кожа, включително върху често пренебрегвани области като ушите, устните и задната част на врата. Предпазването от UV лъчите е изключително важно в най-рисковите часове – между 11 и 16, затова е добре по това време да сме на сянка. За целта могат да бъдат използвани чадъри, балдахини или шапки. Децата са особено уязвими, тъй като кожата им е по-деликатна и чувствителна. Бебетата под шест месеца не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. Над тази възраст вече могат да бъдат използвани детски слънцезащитни кремове.
Избягването на солариума също е стъпка, която не бива да пропускаме.