Д-р Иван Козложов: Искам да помогна на повече хора, които имат проблеми със затлъстяването

На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Днес то се определя като „епидемията на 21 век“. „Целта на дни като този е да се помогне на хората, които имат такъв проблем, но срещат трудности при вземането на решение да редуцират теглото си и така да намалят риска от много заболявания. През последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа, включително и в България“, предупреждава д-р Иван Козложов, който работи като ендокринолог в Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик.

Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски страни между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло, а от децата с наднормено тегло са средно 20 %. СЗО публикува подробна информация за това, че броят на затлъстелите хора се е увеличил три пъти през последните близо 40 години. А България се нарежда на осмо място от 57 страни в Европа по затлъстяване.

Д-р Козложов има близо 15-годишна практика като лекар. Завършва медицина в Медицински университет – Плевен. След успешното си дипломиране придобива и първата си специализация по „Обща медицина“ в МУ-Пловдив и работи като общопрактикуващ лекар в област Пловдив. Специализира в областта на медицината в Чикаго, САЩ. По време на Covid епидемията в периода 2020-2021 г. работи като личен лекар в голяма лекарска практика във Великобритания.
Втората специалност на д-р Иван Козложов е „Ендокринология и обмяна на веществата“, която завършва в МУ-Пловдив. В момента работи и като лекар-ендокринолог в Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Член е на Българското дружество по ендокринология (БДЕ). Владее английски и руски език.
От началото на 2023 г. д-р Иван Козложов работи и в ендокринологичния кабинет на Медицински център „Вива“.

-Д-р Козложов, какво всъщност представлява затлъстяването?

Д-р И.К-Затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване, при което е налице повишено натрупване на мазнини в тялото. Това е метаболитно нарушение и към момента точно затлъстяването е една от водещите причини за повишената смъртност в световен мащаб, защото само по себе си, е свързано с редица други сериозни болести и усложнения.

-Кои са основните причини за затлъстяването?

Д-р И.К -Разнообразни са причините, които водят до това състояние. Много често те са комбинирани – прием на голямо количество храна, намалена физическа активност, генетични фактори, религиозно-културни фактори, физиологични фактори – нарушения в обмяната на мастната тъкан, хормонални нарушения, увреда на някои центрове в хипоталамуса, имащи отношение към ситостта. Понякога има и психологически фактори – свръх прием на храна в отговор на стрес, тревожни състояния, депресия, неврологични състояния  и т.н.

-Как се определя степента на затлъстяването? Има ли някаква класификация, която да бъде от полза на пациентите?

Д-р И.К.- Съществуват различни степени на затлъстяване. Според Индекса на телесна маса се разделя на няколко степени- първа степен, втора и трета степен на затлъстяване (болестно затлъстяване). Има и различни видове затлъстяване според причината. Първично- това е най-често срещаното затлъстяване, което е свързано със свръх хранене или с намалена физическа активност на фона на най-често генетичен фактор. Вторично – това е затлъстяването, което е свързано с ендокринно или друго заболяване – намалена функция на щитовидната жлеза, на половите жлези, намалена продукция на соматотропен хормон, инсулинова резистентност и други.
Синдромното затлъстяване е затлъстяване в рамките на различни генетични синдроми. Открива се в ранна детска възраст и е свързано с редица малформации – неврологични, бъбречни, очни и т.н.
Затлъстяването се разделя също така и на хиперпластично и хипертрофично.
Спрямо клиничната картина. затлъстяването се класифицира на гиноидно затлъстяване или още т.нар. тип „круша“. Характеризира се с увеличение на мастната тъкан в областта на ханша и бедрата и създава проблеми като проява на артрозна и варикозна болест. Другият тип е андроидното затлъстяване – или още т.нар. тип „ябълка“ или централно затлъстяване. То се характеризира с натрупване на мастна тъкан в областта над ханша и около вътрешните органи. То често се асоциира с повишен риск от метаболитен синдром – захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония и други.

 

– Според Вас проблемът със затлъстяването задълбочава ли се?

Д-р И.К.-Затлъстяването вече има епидемични стойности. Естествено, че има естетически последици, но най-вече носи със себе си редица здравни рискове. Хората със затлъстяване боледуват много по-често от захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, нарушения в липидния профил, някои видове карциноми, болести на жлъчния мехур, обструктивна сънна апнея, нарушен фертилитет, инсулти, имат психо-социални проблеми и др. Искам да отбележа, че по време на епидемията от Ковид -19 хората със затлъстяване бяха в най-рисковата група. Повечето от заболяванията на пациентите със затлъстяване са хронични, изискват дългогодишно лечение и водят до необратими последици. Ето затова е необходимо лечението на затлъстяването да започне колкото се може по-рано, преди да са се развили някои от усложненията му.

-Как се поставя диагнозата „затлъстяване“?

Д-р И.К.- На първо място прегледът при ендокринолог е задължителен. Снема се анамнеза за генетична предиспозиция, прием на лекарства, придружаващи заболявания, наличие на хранителни разстройства, изчисляване на индекс на телесна маса, обиколка на талия, физическа активност и т.н. Прегледът, по преценка на лекуващия ендокринолог, включва изчисления на ИТМ, измерване на ръст и тегло, измерване на артериално налягане. Назначават се лабораторни изследвания като липиден профил, кръвна захар на гладно или тест за обременяване с глюкоза и ИРИ, хормонални изследвания и други, в зависимост от конкретния пациент.

– Какво показват Вашите данни за затлъстяването при децата?

Д-р И.К. – Отново ще цитирам данните на Световната здравна организация. Според тази статистика България е на пето място в класацията за затлъстяването при децата сред 53 страни в Европа. Нещо повече, според обстойно изследване, проведено през 2016 г., се очаква до 2025 г. в България 230 000 деца в училищна възраст да бъдат със затлъстяване.

-Какъв съвет бихте дали на родителите, които не обръщат внимание на този проблем?

Д-р И.К. – Моят съвет към родителите е да потърсят помощта на специалист- педиатър или детски ендокринолог, когато детето им има следните маркери: мастно голямо натрупване в областта на корема, увеличен прием на храна, системно преяждане и задух. Държа да отбележа, че най-уязвимата група сред децата е във възрастта на пубертета-11-17 години. Да не забравяме и генотипната предопределеност, че ако детето произхожда от семейство с хора с наднормено тегло, може да е по-вероятно да напълнее. Примерът на родителите също не е за пренебрегване, защото децата са склонни да повтарят определен модел на поведение, какъвто виждат в семейството. Формирането на правилни и здравословни хранителни навици от най-ранна детска възраст от страна на родителите, насърчаването на двигателна активност, даването на личен пример в тази посока е от съществено значение за превенция на затлъстяването при децата.

– Трудно ли  се лекува затлъстяването?

Д-р И.К. -Затлъстяването е състояние, което има много здравни последици. Но на първо място е важна мотивацията на пациента. Без неговото участие и ангажираност, неговата вяра и желание, и най-доброто лечение не би могло да има дълготраен ефект. Идеята е не само да се редуцира телесното тегло, но и пациентът да си създаде необходимите здравословни хранителни и двигателни навици, да промени стила и начина си на живот, които да запази, за да не се върне никога повече към болестта. Методите за лечение на затлъстяването са: подходящ хранителен режим, съобразена физическа активност, ако се налага –медикаментозна терапия и в по-тежките случаи насочване към бариатрична хирургия. Понякога е наложително да се потърси и помощ от психолог, фитнес-инструктор и диетолог, които да работят екипно с ендокринолога.Важно е да се отбележи, че понякога лечението на това заболяване е дългосрочно, месеци наред, година-две, но крайната цел винаги си струва – връщането на пациента към нормалния живот и доброто здраве.

– Споменахте за хирургично лечение на затлъстяването. Кога болните трябва да пристъпват към него?

Д-р И.К. – Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестното затлъстяване. Този тип хирургия е позната в България, но това, според специалистите, които се занимаваме с метаболизма и неговите нарушения, е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2. Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи излекува свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания. Отново ще повторя, че тези заболявания включват диабет, сърдечно-съдови, сънна апнея, астма и други дихателни разстройства, артрит, гастроезофагеална рефлуксна болест, затлъстяване на черния дроб и др. Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт и имат индекс на телесната маса 35 кг/м2 и по-висок, имат придружаващи заболявания като метаболитен синдром, диабет, хипертония и други, както и хора, които са с индекс над 40 кг/м2, но нямат придружаващи заболявания.Този тип интервенции, вече се предлагат от много водещи клиники в България.

– Каква е целта на интервенцията?

Д-р И.К. – Най-общо казано бариатричната/метаболитната/ хирургия има за цел едно единствено нещо – да намали обема на приетата храна и нейното усвояване. Тя се е доказала като най-ефективният метод за лечение на болестно затлъстели пациенти, като намалява общата и сърдечно-съдова смъртност и риска от развитие на нови придружаващи заболявания. Процедурата спомага и за намаляване на телесното тегло в дългосрочен план, значително подобряване на кръвно – захарния профил на пациентите със захарен диабет тип 2, подобрява стойностите на кръвното налягане при хипертоници и намалява дихателните паузи при болните със сънна апнея- състояние, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт. Бариатричната хирургия,извършена от опитни хирурзи, не крие сериозни рискове и може да бъде последната възможност за преодоляване на метаболитните нарушения на пациента.

– Колко ефективни са диетите за отслабване и защо толкова често се получава йо-йо ефект ?

Д-р И.К.- Рядко използвам думата „диета“ в общуването си с пациентите. Говорим за промяна на хранителните навици и хранителен режим, т.е. промяна на стила и начина на живот. Режимът на хранене работи, когато има мотивация и желание, вяра и стремеж от страна на пациента. Когато режимът е прекалено стриктен, пациентът престава да се придържа съм него и това е най-сериозният проблем, точно йо-йо ефект и връщане на свалените килограми за кратък период. Ето защо хранителният режим е ефективен, когато е съобразен с психологията и физиологията на пациента, когато в него има балансирано хранене, което не ощетява човека от приема на задължителните макронутриенти, витамини, микроелементи. Диетична грешка ще бъде, ако пациентът предприеме много ниско калорична диета. Да, в началото може да има намаляване на теглото, но то е за сметка на вода и протеини, което е нежелателно. В състояние на глад и стрес, обмяната на веществата се забавя, тялото се опитва да пести енергията и не разгражда на мастна тъкан, започва да разходва енергия за сметка на протеините, а това води до намаляване на мускулната тъкан. В дългосрочен план се поражда недостиг на витамини и минерали, като този дефицит може да доведе до косопад, остеопороза, хранителни и депресивни разстройства. Такъв йо-йо ефект може да има при спиране на режимното хранене и връщане към старите и вредни хранителни навици като приемането на висококалорична храна, богата на лоши мазнини /трансмазнини/, бързи въглехидрати, консерванти, сол и в същото време, бедна на витамини, минерали, микроелементи. Приемането на храни с нисък захарен индекс, избягване на храните, богати на глюкозо-фруктозен сироп, избягването на пържена и панирана храна от веригите за бързо хранене, на скритите мазнини в колбаси, сосове, дресинги също е част от превенцията срещу затлъстяването.
Алкохолът е силно калорична напитка и затова, когато се спазва определен хранителен режим, избягването на алкохолните напитки е задължително от страна на пациентите.
Другите ми препоръки, когато разтоварям с пациентите са за практикуване на различни техники за разтоварване от стреса, подобряване на съня, повишаване на имунитета, подобряване на общия здравословен статус и поддържане на метаболизма на добро ниво.

– Кажете на кои храни трябва да се набляга и кои да избягваме, за да нямаме проблеми с килограмите?

Д-р И.К. – Това, което винаги казвам на пациентите си е, че начинът, по който се храним показва уважението ни към самите нас. За добър метаболизъм храненията трябва да бъдат три основни и една-две междинни закуски. Продължителността на основното хранене трябва да бъде около 30 мин., а за междинни закуски трябва да отделяме около 15 мин. Важно е да се храним в подходяща и спокойна обстановка, на маса. В никакъв случай човек не трябва да се храни на крак или в движение, защото физиологичният процес на сдъвкване и смилане на храната се нарушава, нарушава се и обратната връзка между стомаха и центъра на ситостта в главния мозък. Трябва да имаме в менюто си ястия, съдържащи нетлъсто месо, риба, млечни продукти, пълнозърнест хляб, яйца. Хубаво е да се знае, че половината от чинията, когато говорим за пълноценно хранене, трябва да се състои от пресни зеленчуци, които са богат източник на фибри, водни, мастно-разтворими витамини и микроелементи. Когато пациентът желае да намали теглото си, трябва на първо място да промени стила и начина си на живот, да увеличи физическата си активност, да намали калориите, както и обема на приеманата храна.

– Какво е най-важното, което съветвате вашите пациенти?

Д-р И.К. – От личен опит знам, че пациентите вярват на лекарите, които имат индивидуален, холистичен подход в комуникацията с тях. Да, компетентностите и уменията са от съществено значение, но на първо място е отношението към пациента. Задължително е да се установи емоционална и доверителна връзка между двете страни. Съветвам моите пациенти да вярват в себе си, да бъдат упорити и мотивирани, да се доверят на лекуващия ендокринолог, да имат вяра в него и неговия екип. Пациентите могат бъдат уверени, че в този наистина труден път с излишните килограми, не са сами. Така, че посланието към пациентите е, че ние всъщност сме това, което мислим и с което се храним!