Д-р Вълчев, д-р Андреев, д-р Лазов: В МБАЛ – Пазарджик не са поставяни стентове без необходимост

Д-р Вълчев, д-р Андреев и д-р Лазов бяха категорични, че няма правени коронарографии и поставени стентове, без да има необходимост от това. 

Снимка: zdrave.net
Инвазивната кардиология промени изцяло света на медицината, сподели пред Ра1 управителят на МБАЛ – Пазарджик д-р Васил Вълчев. Преди нейната поява болните с инфаркт лежаха около месец в леглата, даже не отиваха и до тоалетна, а сега на втория ден стават и си тръгват от болничното заведение, коментира той. При идването му в болницата през 2013 година, инвазивната кардиология се е извършвала от софийска частна компания и 80 процента от средствата от клиничната пътека отивало там. За здравното заведение са оставали 20%, с които болницата плащала ток и дребни консумативи.
С постъпването му, нещата се променили. „Не аз съм решил здравните заведения да са търговски дружества и в здравеопазването да има пазарни механизми“, коментира д-р Вълчев. Договорът със софийската фирма е прекратен и болничното заведение е започнало да извършва дейността само.
Управителят на здравното заведение призна, че клиничните пътеки в областта на кардиологията са най – добре платени и дейността по това направление практически дофинансира други отделения, които имат недостиг във финансирането. Няма служител в болницата, който да не знае, че инвазивните кардиолози получават много пари, но в същото време той е убеден, че няма завист, защото хората в болницата са наясно, че тази дейност всъщност изкарва заплатите на всички работещи там. Те отлично знаят, че всички инвазивни кардиолози са „със светещи очи“ и работата им никак не е лека, коментира д-р Вълчев. От инвазивната кардиология в дружеството влизат между 300 и 400 000 лева месечно. Парите, които получава д-р Лазов и колегата му в същия сектор са в размер на 15 процента от полученото по пътеките, които всъщност са две – 25 и 26 клинична пътека, които касаят коронарографията и съответно поставянето на стентове. Броят на поставените стентове по никакъв начин не влияе на получените от Здравната каса средства. Няма значение дали е един или два. Сумата е една и съща.
Договореният процент, който получават инвазивните кардиолози е по решение на Съвета на директорите и е по пазарни условия, коментира д-р Вълчев. Да, получава се сериозна за разбиранията ни сума, но това е положението. Това не е заплата и размерът и всеки месец е различен, защото и количеството работа през съответния месец и съответно получената от Здравната каса сума е различен, акцентира управителят на здравното заведение.
Завеждащият кардиологичното отделение в болницата д-р Николай Андреев коментира най – деликатната тема – правени ли са коронарографии и поставяни ли са стентове на пациенти, които нямат такава необходимост. Шефът на отделението представи статистика, според която подобна процедура е правена на по – малко от 50 процента от болните . През месец септември миналата година са поставени 19 стента на 42 болни, на които е правена коронарография, през октомври 17 от 55. Има известно увеличение през зимните месеци, когато случаите зачестяват, но през януари отново падат значително под 50 процента – 38 от 100.
По оценка на завеждащия отделението цифрите са в рамките на стандартите в сектора, но призна, че няма информация дали може да се направи паралел с подобни процедури в европейското здравеопазване.
Присъстващите д-р Вълчев, д-р Андреев и д-р Лазов бяха категорични, че няма правени коронарографии и поставени стентове, без да има необходимост от това.