Д-р Александър Кобаков, акушер-гинеколог: Феталната морфология е едно от най-важните изследвания по време на бременността

Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии

Снимка: http://svobodnamedia.bg/
Пазарджик. Феталната морфология, която представлява обстойно и високо специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода, е едно от най-важните изследвания по време на бременността. Това каза  д-р Александър Кобаков, гинеколог от Пазарджик. По думите му, това изследване позволява ранното диагностициране на различни увреждания и малформации на плода и се прави препоръчително в петия месец от бременността.
При това изследване може да се диагностицира Синдром на Даун, като изследването се извършва със съвременна ултразвукова апаратура от акушер-гинеколог, специалист по фетална морфология. Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на плода. Резултатите от изследването стават готови веднага след завършването на прегледа.
В случай, че е открит вроден проблем на плода, акушер-гинекологът ще обсъди констатациите с пациентката и възможностите за лечение.