Д. Петков: Необходим е здрав разум и диалог, за да се открият верните решения

Димитър Петков разказва за учредената асоциация

Снимка: Архив

Г-н Петков, учреди се Национална асоциация за защита на земеделските стопани. Какви са целите пред нея?

Да, проведе се учредително събрание на Национална асоциация за защита на земеделските стопани. Идеята възникна от хаотичните протести в цялата страна и липса на легитимно пред държавата представителство за защита на дребните и средни стопани. Т.е. идеята е да се говори за проблемите и да се поставят конкретни искания. Само вчера хората поставиха много разумни въпроси, като необходимостта от структурни реформи в БАБХ и подобряване на цялата ветеринарно медицинска дейност по села. Тук става въпрос и за регистрационен режим.

Друг въпрос е защо държавата разрешава да се изграждат индустриални ферми в непосредствена близост до населени места? Защо все още не се приемат мерки срещу намаляване на популацията при дивите прасета? Тук трябва да добавим и безстопанствени кучета и котки, които също са реален възможен косвен преносител.

Ако пътувате в посока морето ще видите свиневъдна ферма до самата магистрала. Каква е биосигурността там, за да работи.

Защо все още няма написани изисквания към стопаните отглеждащи до пет прасета за следващи периоди? Като тук става въпрос не само за прасета а за всякакви животни-кокошки, овце, кози.

За всичко това трябва да се говори, да се дават предложения, обсъждане. Това е целта на асоциацията. В момента има две асоциации на индустриалните свиневъди и гласа на тези 65 собственика се чува силно и взема под внимание, а на хилядите дребни и средни стопани не. Виждате и как се променят думите и поведението на едрите собственици, докато до вчера казваха, че ще осигурят прасенца за дребните стопани за отглеждане за лична консумация, днес казват никакви стопанства тип „заден двор“.

В цялата тази кампания критиките отнесоха селските кметове. Заслужени ли са?

По въпроса за кметовете. Не си мислете че е лесно да си положил клетва че ще спазваш законите и конституцията на страната, т.е. и заповедите и указанията на държавата и от друга страна в същата да си се заклел и че ще работиш в интерес на гражданите и тяхното благополучие.
При наличие на АЧС в страната, при строги превантивни мерки в 20 км. зона от страна на държавните институции такъв баланс е много труден, да не кажа невъзможен.
Точно затова има необходимост и от такива асоциации. В момента и държавна власт и институции, и местна власт, и дребни стопани до едри свиневъди са под огромно напрежение. Става въпрос за огромен икономически ресурс, за поминък, за традиции.